Το Ενυδρείο Κρήτης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Knossos Palace διοργανώνουν την Τρίτη 25/10/2016 στις 11:00 π.μ. (καιρού επιτρέποντος) εκδήλωση απελευθέρωσης μιας θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην παραλία του ξενοδοχείου Knossos Beach (Αρίνα Ηρακλείου).

Η χελώνα, βάρους 30 κιλών, βρέθηκε στην παραλιακή περιοχή των Γουβών (περίπου 100 μ. Δυτικά του Αγ. Κωνσταντίνου) στις 25/4/2015 από επισκέπτες της περιοχής. ‘Ηταν εμφανώς αδύναμη και αφυδατωμένη, με έντονα πρησμένα μάτια χωρίς εξωτερικά τραύματα ή κάποια μάρκα.  

Συλλέχθηκε και μεταφέρθηκε από το προσωπικό της Ενυδρειολογίας στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Ακολούθησε ακτινογραφία (κτηνιατρείο κ. Π. Νικηφοράκη) στην οποία παρατηρήθηκε η παρουσία αγκιστριού στον οισοφάγο της και εφαρμόστηκε το προτεινόμενο, από τον επιβλέπων κτηνίατρο, πρωτόκολλο για την ενυδάτωση και την ενδυνάμωσής της.

Μετά από 40 ημέρες “νοσηλείας” έδωσε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης εφόσον άρχισε να καταναλώνει νωπά ψάρια ως τροφή.

Επτά (7) μήνες αργότερα, σε ακτινογραφία που επαναλήφθηκε, το αγκίστρι στον οισοφάγο φάνηκε ελαφρώς μετατοπισμένο.

Σε 11 συνολικά μήνες από την άφιξη της, το αγκίστρι είχε πλήρως διαβρωθεί – εξαφανιστεί από τα γαστρικά υγρά του οργανισμού γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τους ειδικούς εφόσον δεν χρειάστηκε να υποστεί χειρουργική επέμβαση, με τις συνέπειές της, για την αφαίρεσή του έτσι η χελώνα παρέμεινε για περαιτέρω παρακολούθηση και πιστοποίηση της καλής υγείας στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου.    

Μετά από 18 μήνες παραμονής, με τη φροντίδα από το έμπειρο προσωπικό του τμήματος Ενυδρειολογίας, υγιείς πια, αρκετά ζωηρή και μαρκαρισμένη (σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ) μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στο φυσικό της περιβάλλον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook