Την προοπτική ανάπτυξης και τη σημαντική συμβολή της Γεωργικής Σχολής της Μεσσαράς αλλά και ευρύτερα της ίδιας της περιοχής της Μεσσαράς για τον εθνικό πλούτο της χώρας έφερε  και ανέδειξε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης.

Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του σχετικά με την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε: «Η Μεσσαρά συμβάλλει σημαντικά στον εθνικό πλούτο της χώρας. Κατ’ επέκταση, είναι μια περιοχή – και αυτό επιβεβαιώνεται από τις επιστημονικές αναλύσεις – η οποία έχει προοπτική αύξησης του πληθυσμού της το επόμενο διάστημα»

«Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τυμπάκι, μία πόλη της περιοχής, αναμένεται στην επόμενη δεκαετία να υπερ-τριπλασιάσει, σχεδόν να τετραπλασιάσει, τον πληθυσμό του. Πιστεύω ότι με βάση αυτό, η Κυβέρνησή μας έχει την υποχρέωση να παρέμβει, έτσι ώστε να διευκολύνει τη ζωή των συμπολιτών μας, να λύσει ή και να προλάβει προβλήματα», συνέχισε ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις στη Μεσσαρά που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να επισπευσθούν, ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέφερε την αναβάθμιση σε Πολυδύναμο του Ιατρείου του Τυμπακίου, τη δημιουργία νέου ιατρείου στα Μάταλα, την ενδεχόμενη δεκαεξάωρη λειτουργία του ιατρείου στους Αγίους Δέκα. «Με μία κουβέντα η αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη της περιοχής, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις κινήσεις του πληθυσμού και στην αντίστοιχη κάλυψή του».

Επιπλέον, συμπεριέλαβε την επίσπευση των διαδικασιών για το νέο μουσείο της Γόρτυνας, την επέκταση των σχεδίων πόλης των Μοιρών και Τυμπακίου, –  «κυρίως για να διευκολυνθεί ακριβώς η εγκατάσταση του πληθυσμού» – , αλλά και τον δρόμο Ηράκλειο-Μεσσαρά, αναφέροντας ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω μας όλη την κοροϊδία που βίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».

Ειδικότερα, για τη Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς ανέφερε ότι σήμερα πρέπει να αποτελέσει «μαγνήτη» εκπαίδευσης για τους μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ενώ σημείωσε την πρόσφατη συμφωνία της Περιφέρειας Κρήτης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την ίδρυση πολυλειτουργικού αγροκτήματος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου από τη μεριά του τόνισε ότι «είναι η Σχολή της Μεσσαράς μία από τις σχολές τις οποίες θέλουμε και να αναβαθμίσουμε και να κρατήσουμε και πάνω απ’ όλα να προσελκύσουμε νέους αγρότες, για να εκπαιδεύσουμε».

Επιπρόσθετα, ο  Υπουργός εξήγησε ότι «ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, την εποπτεία του οποίου έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας των επαγγελματικών σχολών του αγροτικού τομέα. Και βεβαίως, στόχος του αυτήν την περίοδο είναι η αναβάθμιση των συγκεκριμένων έξι επαγγελματικών σχολών, ούτως ώστε να μπορέσει να βγάλει επαγγελματίες αγρότες οι οποίοι να μπορούν να ανταποκριθούν και στις προγραμματικές μας προτάσεις και σε αυτά που επιδιώκουμε για τον αγροτικό χώρο».

Ειδικότερα για την Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς ο αρμόδιος Υπουργός σημείωσε ότι: «Η συγκεκριμένη επαγγελματική σχολή Μεσσαράς έχει ως στόχο να προετοιμάσει κυρίως τους επαγγελματίες αγρότες πάνω σε θέματα θερμοκηπιακών κατασκευών, καλλιεργειών, καλύπτοντας ουσιαστικά πραγματικές ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό όσον αφορά τον χώρο των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων. Εφαρμόζουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Σχετικά με τους επικείμενους προγραμματισμούς του Υπουργείου ανέφερε ότι «σχεδιάζουμε την αλλαγή ειδικότητας για τη συγκεκριμένη σχολή. Να δημιουργήσουμε ειδικότητες όπως τεχνίτης φυτικής παραγωγής, εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως ειδικότητες τεχνίτες μελισσοκομίας, δεδομένου ότι υπάρχει μία ανάγκη και μας δίνει και τη διέξοδο σε αυτό που είναι το ζητούμενο, δηλαδή, να έχουμε περισσότερους μαθητές στη σχολή».

Σχετικά με την σημερινή έλλειψη μαθητών υπογράμμισε ότι: «Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε – παρ’ ότι προσφέρουμε τέτοιες εξειδικευμένες δυνατότητες και γνώσεις – , δεν έχουμε τον ζητούμενο αριθμό μαθητών στη σχολή. Φέτος μιλάμε για δέκα μαθητές. Και, ξέρετε, είναι μια πραγματικότητα που μας στεναχωρεί, πόσο μάλλον όταν ιδιαίτερα προχθές ανακοινώσαμε, προκηρύξαμε το πρόγραμμα που αφορά τους νέους αγρότες. Θέλουμε νέους αγρότες οι οποίοι να έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση, για να μπουν στον χώρο».

Ο Ευάγγελος Αποστόλου ανέφερε τη συνεργασία με τον βουλευτή και τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Νίκος Ηγουμενίδης προς το Υπουργείο και προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες: «Πραγματικά, έχουμε μία συνεργασία, κύριε συνάδελφε. Ευχαριστούμε πολύ και για τις προτάσεις που καταθέτετε. Στη διάθεσή σας να τα συζητήσουμε, να τα δούμε».

Αναφορικά, τέλος, με την ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής, ο Υπουργός σημείωσε : «Είναι γνωστή η ανάγκη για παρεμβάσεις ιδιαίτερα σε φράγματα, ιδιαίτερα σε κατασκευές εξοικονόμησης και αποθήκευσης νερού στην Κρήτη. Μέσα, λοιπόν, στο πρόγραμμα που αφορά τις έγγειες βελτιώσεις, που θα προκηρύξουμε την επόμενη περίοδο, οπωσδήποτε με ό,τι ώριμες μελέτες υπάρχουν, βεβαίως μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης, θα δώσουμε τη δυνατότητα πολλές παρεμβάσεις στον χώρο της Κρήτης να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook