To Επιμελητήριο Ρεθύμνης, όπως είναι γνωστό, υλοποιεί, ως επικεφαλής εταίρος (Lead Partner), το έργο SMILIES (Small Mediterranean Insular Light Industries Enhancement and Support) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος MED.

Πρόκειται για ένα διακρατικό έργο που αφορά στη μεταποίηση και την καινοτομία των μικρών επιχειρήσεων της Μεσογείου. Στο έργο, εκτός του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, συμμετέχουν άλλοι 10 εταίροι από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.650.000,00 ευρώ. Ο προϋπολογισμός των δράσεων που υλοποιεί το Επιμελητήριο Ρεθύμνης ανέρχεται στο ποσό των 243.840,00 ευρώ. Το σύνολο του προϋπολογισμού, όσον αφορά στο Επιμελητήριό μας, επιδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

Τον Ιούλιο του 2010 το Επιμελητήριο Ρεθύμνης πραγματοποίησε δημόσια πρόσκληση, σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ένταξης επιχειρηματικών ιδεών στο έργο SMILIES.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις της Κρήτης κλήθηκαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου, στα πλαίσια του έργου, να τους παρασχεθούν υπηρεσίες σε θέματα καινοτομίας, δικτύωσης και διεθνοποίησης.

Η ανταπόκριση των επιχειρήσεων ήταν μεγάλη και, ύστερα από επιλογή, πολλές Κρητικές επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο έργο.

Για τη μεγιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα πιλοτικά έργα, την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, στα γραφεία του, συνάντηση μεταξύ των εταίρων του έργου SMILIES, φορέων και εκπροσώπων επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στα πιλοτικά έργα.Οι εκπρόσωποι των πιλοτικών έργων παρουσίασαν την πορεία υλοποίησης των έργων τους, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, τις ανάγκες υποστήριξης που έχουν προκύψει και τις απόψεις τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τα στελέχη του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την κάλυψη των αναγκών των πιλοτικών έργων και ανέλυσαν στις επιχειρήσεις όλο το φάσμα των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν, τόσο το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, όσο και εταίροι, οι οποίοι δεν παραβρέθηκαν στη συνάντηση.

Τις προτάσεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους παρουσίασαν, επίσης, δύο εταίροι του έργου, δηλαδή ο κ. Νίκος Ζωγραφάκης από το Ενεργειακό Γραφείο Περιφέρειας Κρήτης και ο κ. Αβραάμ Πιλίδης από την εταιρεία Γνώση Αναπτυξιακή.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε, επίσης, η πλατφόρμα συνεργασίας http://smilies.ning.com , με την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορούν να ανταλλάσουν προτάσεις – απόψεις και να δημοσιοποιούν οτιδήποτε αφορά στην υλοποίηση του έργου.

Η πλατφόρμα αυτή χρησιμοποιείται και από τους εταίρους και τους εξωτερικούς τους συνεργάτες σαν ηλεκτρονικό εργαλείο για την παροχή υπηρεσιών, συμβουλών και εκπαίδευσης προς τα πιλοτικά έργα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των φορέων α) Ίδρυμα Τεχνολογικών Ερευνών και β) Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, οι οποίοι δεν είναι εταίροι του έργου SMILIES, κ.κ. Παναγ. Ιγνατιάδης και Ιωάνν. Καλαϊτζάκης αντίστοιχα, οι οποίοι προσφέρθηκαν να συνδράμουν στην υλοποίηση του έργου.

Τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Νικόλ. Νίνος. ο οποίος απεύθυνε και σύντομο χαιρετισμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook