«Το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα έχει υπογραφεί η απόφαση και από την 1η Νοεμβρίου θα αρχίσουν να κατατίθενται χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών το 70% όσων τους οφείλουμε» είπε το βράδυ της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου στον Βόλο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, προσερχόμενος στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ΕΤΑΓΡΟ.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου ενημέρωσε ότι την Πέμπτη ήρθε σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις καταβολές των χρημάτων, και ότι η φετινή χρονιά θα αποτελεί έτος των ρεκόρ, όσον αφορά τις πληρωμές προς τους αγρότες και είναι κατανοητό και θετικό να διαμαρτύρονται μερικές φορές, γιατί η αγροτική πολιτική είναι πολύ μεγάλο ζήτημα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και η βιωσιμότητα του χρέους, διότι είναι δύο παράγοντες συνυφασμένοι με την δυναμικότητα της χώρας να μπει σε τροχιά ανόδου και ανάπτυξης.

Άλλωστε, είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου, τα είχαμε υποσχεθεί κάποτε και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τα υλοποιήσουμε, λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίσαμε και δώσαμε προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της χώρας.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον και ειδικά για την αγροτική ανάπτυξη, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτιώσεις και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι τα τρόφιμα, είναι πλέον, ο πρωταθλητής των ελληνικών εξαγωγών.

Επιστροφή ΦΠΑ

Σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ των αγροτών ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι πρόσφατα υπέγραψε υπουργική απόφαση με τους υπουργούς Οικονομικών (γιατί είναι θέμα κυρίως δημοσιονομικό) και αποφασίστηκε ότι θα επιστραφούν άμεσα το πετρέλαιο που οφείλεται στους αγρότες.

«Θέλω να πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για να πληρωθούν τα συγκεκριμένα χρήματα», δήλωσε.

Τέλος, για την εξισωτική ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που θα πληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου για ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 140 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει πριν τον Δεκέμβριο.

Εξαγωγές τροφίμων

Ο κ. Αποστόλου, που συνοδευόταν από τον Γ.Γ. του υπουργείου, Χαράλαμπο Κασίμη, δήλωσε ότι σύμφωνα με σημερινά στοιχεία τα τρόφιμα είναι ο πρωταθλητής στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. «Και μόνο αυτό αν το συνδέσουμε με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των εξαγωγών όλο το 2015 – και αυτό δείχνει και τα στοιχεία του 2016 – σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος έχει τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες, παρά την κρίση, να σταθεί όρθιος», σημείωσε και συνέχισε ότι αυτό είναι το βάρος το μεγάλο που αναλαμβάνει ουσιαστικά η Πολιτεία, να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Σχετικά με το Συνέδριο που διεξάγεται στη Γεωπονική Σχολή του Π.Θ. ο υπουργός είπε ότι είναι ένα συνέδριο σημαντικό που έχει σχέση με την αγροτική οικονομία.

«Εγώ τουλάχιστον θέλω να ακούσω τους γεωτεχνικούς επιστήμονες και τους άλλους που συμμετέχουν γιατί θέλουμε μια προσέγγιση ουσιαστική πάνω στις δυνατότητες του αγροτικού χώρου. Όταν πλέον, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι ο χώρος που έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, περιμένουμε αυτά τα πλεονεκτήματα να συνδυαστούν και με συγκεκριμένες προτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook