Προχωρά κανονικά το επενδυτικό του πλάνο  και προετοιμάζει τα επόμενα βήματα για τα δύο κομβικά project που αφορούν στη διασύνδεση της Κρήτης.

Όπως ήταν σαφές εδώ και καιρό η διεκδίκηση του 24%, του project, είναι ουσιαστικά μία μάχη για δύο, δηλαδή την State Grid και την TERNA, καθώς η RTE δεν έχει δείξει το ίδιο τουλάχιστον ενδιαφέρον με τους προαναφερόμενους «μνηστήρες» καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης φάσης των προσφορών.

Σε ότι αφορά το «εύλογο» τίμημα για το συγκεκριμένο ποσοστό, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων και συνεπώς της αξίας του ΑΔΜΗΕ τα επόμενα χρόνια από την πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και την έναρξη κατασκευής της διασύνδεσης της Κρήτης.

Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ της κινεζικής και της ιταλικής πλευράς, που σημειωτέον συνδέονται έμμεσα μετοχικά, τότε δεν αποκλείεται να δούμε μία προσφορά κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, τίμημα που μάλλον κανένας δεν θα μπορούσε να αρνηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν είναι έτοιμες και αναμένεται να βγουν στον αέρα οι προκηρύξεις για το διαγωνισμό μελέτης βυθού, τόσο για την περίφημη μικρή όσο και για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης.

Η υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης θα γίνει σε δύο φάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού – με δεδομένες τις προγραμματισμένες αποσύρσεις μονάδων – και να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι κόστους.

Η μικρή διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί μέσω Πελοποννήσου και θα έχει ισχύ 280 μεγαβάτ ενώ , μεγάλη διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί μέσω Αττικής και θα έχει ισχύ 700 μεγαβάτ.

Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ εγκρίνοντας το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ είχε καλέσει το διαχειριστή να προβεί άμεσα και εντός του 2016 στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη των μελετών και αδειοδοτήσεων ιδίως σε σχέση με την εκπόνηση της μελέτης βυθού.

Οι μελέτες βυθού θεωρούνται κομβικής σημασίας και αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί γύρω από το εφικτό των διασυνδέσεων, τις προτιμητέες οδεύσεις αλλά και τα πιθανά προβλήματα (μεγάλα βάθη, ρήγματα, περιοχές πιθανές για σεισμούς κλπ).

Με πληροφορίες απο poenergias.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook