Στο πλευρό των προσφύγων τάσσεται η ΕΛΜΕ Χανίων με ανακοίνωση της.

"Ως κλάδος εκπαιδευτικών έχουμε, μυριάδες φορές, διατρανώσει την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες από όποια χώρα κι αν προέρχονται (Συρία, Αφγανιστάν,  Ιράκ,  Παλαιστίνη κτλ). Για μας οι άνθρωποι αυτοί είναι καλοδεχούμενοι.  Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από τους κατατρεγμένους των πολέμων. Αντίθετα εξοργιζόμαστε με την παρουσία στον τόπο μας των αμερικανικών βάσεων.  Δεν κινδυνεύουμε από τις γυναίκες που φοράνε μαντήλα. Αντίθετα, κινδυνεύουμε από τα μνημόνια, τη φτώχεια και την απληστία των τραπεζιτών. 

Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι οργανώνοντας τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες,   με   συζητήσεις  και   κινητοποιήσεις   κατά  των απελάσεων,   των  φραχτών,   των   στρατοπέδων συγκέντρωσης και της Φρόντεξ και την οργάνωση αντι-ιμπεριαλιστικών –αντιπολεμικών εκδηλώσεων.

Γιατί η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις  υπόλοιπες  χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της ασφυξίας που προκάλεσαν στον Τρίτο κόσμο οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των σφαγών, των ιμπεριαλιστικών  επεμβάσεων και πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία και η διευκόλυνση από  την κυβέρνηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

  Η έκφραση της πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει 2000 πρόσφυγες στην Κρήτη εντάσσεται στο πλαίσιο της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Αποτελεί τμήμα της προσπάθειας για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας  στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς και στους ανταγωνισμούς που διογκώνονται, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ κλιμακώνονται. Είναι προσπάθεια διαχείρισης του εγκλεισμού των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και ανακατανομής του πληθυσμού τους. 
Στην εκπαίδευση η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο των ξεχωριστών απογευματινών δομών , υιοθετώντας τη λογική της γκετοποίησης και της απομόνωσης των  προσφυγόπουλων από τα υπόλοιπα παιδιά και των γονιών τους από τον κοινωνικό ιστό.  Αυτή   η πολιτική της γκετοποίησης και του αποκλεισμού είναι που νομιμοποιεί ρατσιστικές κινήσεις για αποκλεισμό αλλοδαπών παιδιών από τα σχολεία και οδηγεί στην εξάπλωση ρατσιστικών διακρίσεων μίσους και φασιστικών ιδεών.

 Για εμάς τους εκπαιδευτικούς οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.
 Χαιρετίζουμε την υποδοχή που επεφύλαξαν στα προσφυγόπουλα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε μια σειρά από σχολεία όπου εγγράφηκαν. Αν και ο αριθμός των προσφυγόπουλων που άρχισαν να φοιτούν στα σχολειά παραμένει μικρός, αυτό αποτελεί ένα μικρό θετικό βήμα. Είναι αποτέλεσμα της πίεσης των εκπαιδευτικών σωματείων και του κινήματος αλληλεγγύης. Παλεύουμε για την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών σε πρωινά τμήματα με τάξεις υποδοχής και διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
•    Άμεση εγγραφή όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά τμήματα των  σχολείων τώρα!
•    Δημιουργία τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης για όλα τα παιδιά.
•    Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς συναδέλφων, για να στελεχώσουν αυτές τις δομές, αλλά και τις πάγιες ανάγκες των σχολείων.
•    Άμεσες προσλήψεις όλων των αναπληρωτών.
•    Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης  και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως τα διεκδικούμε και για μας ως εργαζόμενοι.
•    Νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.
•    Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης  και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως τα διεκδικούμε και για μας ως εργαζόμενοι.
•    Ελεύθερη πρόσβαση σωματείων, συλλογικοτήτων στους καταυλισμούς των προσφύγων.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 24/10, 7:00ΜΜ, ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ