Ταξιδεύοντας κανείς σε χωριά της Ελλάδας έρχεται αντιμέτωπος με το μεγαλείο της φύσης και την ομορφιά των τοπίων.

Σε αυτά τα μέρη μπορεί να συναντήσεις πράγματα και καταστάσεις σπάνιες που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη σου. Ένα από αυτά είναι ο πλάτανος της Τσαγκαράδας Πηλίου με την ηλικία του σύμφωνα με τους δασολόγους να φτάνει τα 1.000 χρόνια.

Θεωρείται μάλιστα ένα από τα γηραιότερα πλατάνια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας, την Αγία Παρασκευή και αποτελεί το στολίδι του χωριού.

Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται στα 15 μέτρα, ενώ η κώμη του είναι τόσο μεγάλη ώστε είναι δυσχερής η μέτρησή της. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ρίζες του φτάνουν τα τέσσερα μέτρα κάτω από το πλακόστρωτο της πλατείας. Λέγεται μάλιστα ότι η μακροζωία του οφείλεται στις πηγές πάνω στις οποίες έχει απλωθεί.

Το φθινόπωρο είναι μια ιδανική εποχή για να επισκεφτείτε την Τσαγκαράδα στο Πήλιο και να την εξερευνήσετε. Ανήκει στην κατηγορία των ρομαντικών χωριών με τα αιωνόβια πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και τα παραδοσιακά αρχοντικά να πρωταγωνιστούν στο μοναδικό σκηνικό.

Ευρισκόμενο στις πλαγιές του Πηλίου περιτριγυρίζεται από δάση και αποτελείται από τέσσερις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες.

Χαρακτηριστικό της Τσαγκαράδας αποτελεί επίσης και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, γνωστή ως «Πηλιορείτικη». Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η Εμπορική Σχολή, το Νανοπούλειο και το υδραγωγείο των Αγίων Ταξιαρχών.

Όσοι αγαπούν το περπάτημα και την πεζοπορία θα βρουν στην Τσαγκαράδα αυτό που έψαχναν. Υπάρχουν διάφορες διαδρομές για να ακολουθήσει κανείς και να βρει αυτή που του ταιριάζει ενώ ακόμη και η βόλτα στα καλντερίμια είναι απόλυτα χαλαρωτική και σε συνεπαίρνει.

Το σίγουρο είναι ότι φεύγει κανείς από εκεί με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook