Επιστήμονες μεταλλείων: Το ΚΑΣ θα κρίνει την λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας;

“Δεν μπορεί το ΚΑΣ να αποφασίσει τι είναι αυτό που θα καθορίσει ή όχι το μέλλον του έργου και των εργαζομένων”, τονίζει σε ανακοίνωσή του  το Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού Κασσάνδρας επισημαίνοντας πως το ΚΑΣ κλήθηκε να κρίνει την τύχη κάποιων ευρημάτων, όχι τη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Με αφορμή τη νέα αναβολή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου  για τη μετακίνηση των ευρημάτων που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές οι εργαζόμενοι τονίζουν πως η νέα αναβολή κρατά στην ανεργία δεκάδες εργαζομένους στην περιοχή γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση τις οικογένειές τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Επιστημονικού Προσωπικού Μεταλλείων Κασσάνδρας “Αριστοτέλης”:

“Η νέα αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ σχετικά με την μετακίνηση των ευρημάτων που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, στο σημείο στο οποίο εμφανίζεται το κοίτασμα των Σκουριών, αυτήν την φορά είχε την εξής δικαιολογία: «αναβολή έως την έκδοση Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την έγκριση τεχνικής μελέτης σε συμμόρφωση προς την υπ’ αρ. 3191/2015 Απόφαση του ΣτΕ, που θα κρίνει το μέλλον των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις Σκουριές».

Το ΚΑΣ θεωρούμε πως κλήθηκε να κρίνει την τύχη κάποιων ευρημάτων. Δεν κλήθηκε να κρίνει την λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποφασίσει τι είναι αυτό που θα καθορίσει ή όχι το μέλλον του έργου και το μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνται στο σύνολο των δραστηριοτήτων του (287 στις Σκουριές και 2.202 στην Ε.Χ., εργαζόμενοι και εργολάβοι). Μιας σειράς δραστηριοτήτων που έχουν εγκριθεί από την Ελληνική πολιτεία και που το ΣτΕ επικύρωσε 16 φορές ακυρώνοντας όλες τις προσφυγές που ζητούσαν την ακύρωση του συνόλου του έργου ή τμημάτων αυτού.

Το μόνο που έκρινε το ΚΑΣ στην συνεδρίαση του, στις 11/10/2016 είναι το μέλλον των δεκάδων συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους, οι οποίοι περιμένουν να εργαστούν στην συγκεκριμένη περιοχή και που η νέα αναβολή τους κρατά στην ανεργία για μερικούς μήνες ακόμα.

Πάντα θεωρούσαμε πως ο ρόλος του ΚΑΣ σε περιπτώσεις σαν και αυτή που ζούμε, είναι να αποφασίσει για την διαχείριση την οποία θα τύχουν αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία έρχονται στην επιφάνεια σε μια ήδη υπάρχουσα μεταλλευτική περιοχή. Ανεξαρτήτως του αν αυτή βρίσκεται υπό εκμετάλλευση από την μία ή την άλλη μεταλλευτική εταιρεία, και ανεξαρτήτως του τι άλλες δραστηριότητες μπορεί να έχει η εταιρεία αυτή. 

Σήμερα, διαπιστώνουμε με λύπη μας πως τελικά μόνο αυτό δεν είναι το ζητούμενο της κάθε συνεδρίασης, ακούγοντας μόνο για μελέτες που εκκρεμούν για διαμαρτυρίες συλλόγων, για κοινωνικούς αντίκτυπους και για οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Έστω και έτσι όμως το δικό μας ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι το εξής: 

«Αν η αξία ενός αρχαιολογικού ευρήματος εξαρτάται από τους όρους που θα συνοδεύουν την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου σε απόσταση 10Km από αυτό, γιατί σε αυτό θα αναφέρεται η έγκριση της τεχνικής μελέτης την οποία με τόση λαχτάρα περιμένουν ομόφωνα τα μέλη του ΚΑΣ”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook