Ένα νέο γύρο διαμαρτυριών ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να σκληρύνει τους ήδη πολύ περιοριστικούς νόμους που αφορούν τις αμβλώσεις ξεκίνησαν χθες οι γυναίκες στην Πολωνία, ντυμένες στα μαύρα.

Μια μεγάλη ομάδα γυναικών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Βαρσοβία, καταγγέλλοντας την επιρροή της καθολικής εκκλησίας στην πολιτική ζωή της χώρας και φωνάζοντας «Ανεχθήκαμε αρκετά!». Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να ενταθούν σήμερα, οπότε αρκετές γυναίκες σκοπεύουν να απεργήσουν μένοντας μακριά από την εργασία τους και οι σπουδάστριες απέχοντας από τα μαθήματά τους.

Στις 6 Οκτωβρίου οι Πολωνοί βουλευτές απέρριψαν ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις των γυναικών.

Όμως τώρα έχουν υποβληθεί νέες προτάσεις σε σχέση με την απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμη και σε περιπτώσεις που είναι αποδεδειγμένο ότι το έμβρυο δεν θα καταφέρει να επιβιώσει ή ότι θα έχει σοβαρές δυσμορφίες.

Ο πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Κατσίντσι, του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για την υιοθέτηση ενός νέου περιοριστικού νομοσχεδίου.

Σε συνέντευξή του στις 12 Οκτωβρίου είπε: «Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι ακόμη και σε εγκυμοσύνες που είναι πολύ δύσκολες, όταν ένα παιδί είναι σίγουρο ότι θα πεθάνει, ότι θα έχει σοβαρές δυσμορφίες, οι γυναίκες θα γεννήσουν, ώστε το παιδί να μπορέσει να βαφτιστεί, να ταφεί και να έχει όνομα».

Η καθολική χώρα έχει ήδη μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες για τις αμβλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι αμβλώσεις στην Πολωνία ήταν νόμιμες την περίοδο του κομμουνισμού, όμως μετά το 1989 η χώρα στράφηκε και πάλι προς τις καθολικές της παραδόσεις.

Ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ υιοθετήθηκε το 1993 και επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: κίνδυνο για την ζωή ή την υγεία της μητέρας, προγεννητικό έλεγχο που υποδεικνύει μια σοβαρή μη αναστρέψιμη παθολογία στο έμβρυο και εγκυμοσύνη αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γιατροί αρνούνται να κάνουν άμβλωση σε γυναίκες, επικαλούμενοι ιδεολογικές διαφωνίες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που είχε υποβληθεί στο κοινοβούλιο της Πολωνίας νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι αμβλώσεις θα επιτρέπονταν μόνο αν κινδύνευε η ζωή της γυναίκας. Παράλληλα οι γυναίκες που προχωρούσαν σε άμβλωση θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με ποινή κάθειρξης πέντε ετών, ενώ οι γιατροί που έκαναν τις αμβλώσεις έως και με ισόβια.

Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε τελικά από το κοινοβούλιο έπειτα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των γυναικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Πολωνία έγιναν πέρυσι 1.040 νόμιμες αμβλώσεις, αν και πολλές γυναίκες επιλέγουν να ταξιδέψουν σε γειτονικές χώρες για να κάνουν την επέμβαση αυτή ή παραγγέλνουν μέσω του διαδικτύου χάπια τα οποία τερματίζουν την εγκυμοσύνη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook