Τη ίδια ώρα που συζητιέται εντονότατα η προοπτική της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ στη Μυτιλήνη, στις 2 του ερχόμενου Νοεμβρίου, δυο μεγάλες ευκαιρίες για την παραπέρα διεθνοποίηση των επιπτώσεων του προσφυγικού ζητήματος στη Λέσβο έγιναν γνωστές. Λίγες ημέρες μετά τη συμμετοχή τού δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού στη συνάντηση «Solidacities», στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι στις 30 Οκτωβρίου θα του απονεμηθεί στη Νέα Υόρκη, από την International Rescue Committee (IRC), το «βραβείο Ελευθερίας». Η μεγάλη αυτή ανθρωπιστική οργάνωση απονέμει το βραβείο, από το 1957, σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο για τη συμβολή τους «στην κατεύθυνση της ελευθερίας για όλους».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, ο κ. Γαληνός θα βρεθεί στο Βατικανό συμμετέχοντας στη σύνοδο των δημάρχων της Ευρώπης για το προσφυγικό ζήτημα με θέμα «Ευρώπη, οι Πρόσφυγες είναι αδέλφια μας», που διοργανώνεται από την Παπική Ακαδημία. Στη συνάντηση αυτή θα παραστεί και ο ίδιος ο Ποντίφικας ενώ καλείται από τους δημάρχους της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και του Παρισιού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τόνισε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα, ως δήμαρχος του νησιού και εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού της Λέσβου, να παραλάβω το φετινό βραβείο ελευθερίας από την IRC. Μια τιμητική διάκριση, την οποία αποδέχομαι ως προέκταση της συγκλονιστικής προσπάθειας, της αμέριστης συμπαράστασης και της παγκοσμίως αναγνωρισμένης αλληλεγγύης των συμπολιτών μου. Η διεθνής αναγνώριση της Λέσβου αφορά το ρόλο της, τόσο στην διεθνοποίηση του προβλήματος όσο και στην αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης. Θεωρώ όμως ότι το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η Λέσβος, θα αποτελέσει μοναδικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα βγει από αυτή την κρίση πιο δυνατή και ισχυρή από ποτέ».

Σχετικά με τη συμμετοχή του δημάρχου Λέσβου στη Σύνοδο που οργανώνει η Παπική Ακαδημία ο κ. Γαληνός ανέφερε στο ΑΠΕ:

«Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα των δημάρχων Βαρκελώνης, Μαδρίτης και Παρισιού με τους οποίους ξεκινήσαμε ήδη από το προηγούμενο έτος να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στην πρωτοβουλία αυτή, έμπρακτα αρωγός βρίσκεται ο ίδιος ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, προσκαλώντας και άλλες Ευρωπαϊκές μητροπόλεις να συμμετάσχουν στο δίκτυο αυτό ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές και εμπειρίες μα πάνω από όλα προωθώντας την συνεργασία των Δήμων της Ευρώπης για την αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, κατέληξε ο κ. Γαληνός, είναι προέκταση της πρότασης που παρουσιάσαμε στις Βρυξέλλες και έχουμε ήδη καταθέσει σε εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα. Η έμπρακτη στήριξη και ανταπόκριση που έχει η πρωτοβουλία μας, δείχνει έμπρακτα το ειδικό βάρος που έχει αποκτήσει η φωνή της Λέσβου σε όλη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook