Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης με φόντο το δάνειο που λάβει ο δήμος για να καλύψει παλαιότερα δάνεια.

Η δημοτική παράταξη “Χανιά μαζί για τον Δήμο μας", μετά την ανακοίνωση του δημάρχου με την οποία καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι ακυρώνει τον εαυτό της, ανταπαντά τονίζοντας ότι ουδέποτε είχε συνάψει η προηγούμενη δημοτική αρχή δανειακή σύμβαση.

Για τον λόγο αυτό προτρέπει τον δήμαρχο να κάνει πιο χρηστή διαχείριση των οικονομικών του δήμου ενώ αφήνει και αιχμές για "εκροή" δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής, που δεν ψηφίζουν τις εισηγήσεις της. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης “Χανιά μαζί για τον Δήμο μας» αναφέρει:

 «Ο Δήμαρχος Χανίων, για μία ακόμη φορά προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, καταλογίζοντας ευθύνες στις δημοτικές παρατάξεις για την απόρριψη κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της εισήγησης για αναχρηματοδότηση των δανείων 4,2 εκ., τα οποία είχαν συναφθεί από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους.

Και αυτό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή την απόρριψη, στην ουσία, της σχετικής εισήγησης και από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, οι οποίοι προτίμησαν να μην παραβρεθούν στην συνεδρίαση του Σώματος και ως εκ τούτου κατά την ψηφοφορία που ετέθη για το εν λόγω θέμα, να “μην του βγουν τα κουκιά”.

Η παράταξή μας, επεσήμανε από την πρώτη στιγμή ότι η Δημοτική Αρχή επιλέγει να ελαφρύνει τα έξοδά της αυτή την περίοδο, επιβαρύνοντας ωστόσο με σημαντικούς τόκους τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς του Δήμου Χανίων εξαιτίας της επιμήκυνσης του δανείου και της επέκτασής του στα 15 χρόνια και μάλιστα χωρίς σταθερό επιτόκιο αλλά αναπροσαρμοζόμενο - κυμαινόμενο, σύμφωνα και με την σχετική εισήγηση.

Θέσαμε μάλιστα το ερώτημα γιατί ο Δήμος δεν πληρώνει τις υπάρχουσες δόσεις, από τη στιγμή που, όπως υποστηρίζει  η Δημοτική Αρχή, υπάρχει οικονομική ευρωστία, αλλά αντίθετα, επιλέγει την μετατόπιση των οικονομικών βαρών που θα προκύψουν από την αναχρηματοδότηση των δανείων, στις μελλοντικές Δημοτικές Αρχές.

Να υπενθυμίσουμε δε, απαντώντας στον κ. Βάμβουκα, ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε προβεί σε καμία υπογραφή δανειακής σύμβασης για τον Δήμο.

Ως εκ τούτου, του επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς περί  «στείρας αντιπολίτευσης και εξυπηρέτησης μικροπολιτικών παραταξιακών υπολογισμών» και περιμένουμε από τον κ. Δήμαρχο αφενός να κάνει χρηστή  διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και αφετέρου να “εντοπίσει” πού βρίσκεται το πρόβλημα με τους συμβούλους του, αφού και οι ίδιοι εδώ και καιρό δεν ψηφίζουν τις εισηγήσεις τις οποίες η Δημοτική Αρχή φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση».