Δύο μάρτυρες, η σεναριογράφος-δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα και ο θείος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Γιώργος Βιρβιδάκης, εξετάστηκαν στη δίκη που συνεχίζεται στα Γιάννινα, με κατηγορουμένους για παράβαση καθήκοντος τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και την υπεύθυνη της Εστίας και τον πρώην υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη για ηθική αυτουργία.

Αυτό που ξεχώρισε ωστόσο ήταν η παρέμβαση του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, ο οποίος υπερασπίζεται τον πρώην διευθυντή της Σχολής και ισχυρίστηκε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Για την παράβαση καθήκοντος, όπως ανέφερε ο κ. Κούγιας, πρέπει να προκύψει δόλος, ωφέλεια για κάποιους ή προφανής ωφέλεια για τους ίδιους. Στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Μάλιστα στράφηκε κι εναντίον του νομικού συμβούλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Αθανασόπουλου, υποστηρίζοντας ότι διέπραξε απιστία, καθώς ήταν ο άνθρωπος που διενήργησε την ΕΔΕ και θέλησε να ασκήσει και το ρόλο της πολιτικής αγωγής.

Η Έλενα Ακρίτα στην κατάθεσή της, επικαλέστηκε αρκετές φορές το δημοσιογραφικό απόρρητο, ώστε να μην προχωρήσει σε αποκάλυψη των πηγών της, που αφορούσαν κυρίως στην παρέμβαση του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη προκειμένου να μην τιμωρηθεί η σκληρή παρέα των Κρητικών.

«Όπως είναι γνωστό υπέπεσαν στην αντίληψή μου κάποια φρικαλέα πράγματα για την περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη αλλά και για την μεσολάβηση από τον πρώην βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη στον διευθυντή της Σχολής, που αυτή τη στιγμή δικάζεται ως ηθικός αυτουργός σε μία παράβαση καθήκοντος» ανέφερε η κ. Ακρίτα και συμπλήρωσε ότι διασταύρωσε και δημοσιοποίησε τις πληροφορίες αυτές.

Κατέληξε δε, σημειώνοντας ότι πρέπει να σταματήσουν στην Ελλάδα… «Να δουλέψουμε όλοι για τον αδύνατο και για το σπάσιμο της σιωπής… Όταν ο Βαγγέλης έλεγε «κάνουμε πλάκα» φοβόταν να πει την αλήθεια και το δεύτερο είναι να σταματήσει το ρουσφέτι, ο παλαιοκομματισμός με την ρομφαία της ασυλίας».

Η κ. Ακρίτα ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την ανάμειξη και δεύτερου πολιτικού προσώπου, όπως ειπώθηκε από μάρτυρα κατά την πρώτη μέρα της δίκης.

Ο συνήγορος του Χρήστου Μαρκογιαννάκη Κώστας Τζούμας, σε δήλωσή του επανέλαβε ότι ο πρώην υπουργός έχει παραπεμφθεί όχι γιατί δεν τιμωρήθηκαν οι Κρητικοί αλλά «γιατί παρενέβη τηλεφωνικά ώστε να μην απομακρυνθεί από την εστία ένα φτωχό παιδί από την Κρήτη που είχε ζωγραφίσει το νησί σε έναν από τους τοίχους της σχολής».

Ο Γιώργος Βιρβιδάκης, θείος του Βαγγέλη, αναφέρθηκε στα γεγονότα των ημερών μετά την εξαφάνισή του.. Αυτό που προέκυψε είναι ότι η οικογένεια δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Σχολή και για τα γεγονότα που βίωνε ο νεαρός σπουδαστής.

Διευκρινίζεται πως η συγκεκριμένη δίκη δεν έχει να κάνει με τις αιτίες θανάτου του φοιτητή και με τους φυσικούς αυτουργούς των βασανιστηρίων καθώς οι ανακρίσεις ολοκληρώνονται με πολύ αργό ρυθμό ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε η ανακρίτρια που είχε αναλάβει την υπόθεση, γεγονός που συνεπάγεται νέα καθυστέρηση. Η δίκη αφορά στις ευθύνες της διεύθυνσης της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Ειδικά ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης δικάζεται με την κατηγορία ότι παρενέβη υπέρ σπουδαστή, ο οποίος φέρεται ότι είχε χαράξει το όνομα του χωριού του σε τοίχο της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook