Το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-2017 φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνηση.

Από το επόμενο έτος οι συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 17% που εξακολουθούν να ισχύουν σε 54 νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να αυξηθούν στο 6,5%, στο 13% και στο 24%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η εφαρμογή του μέτρου θα πλήξει τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών, προκαλώντας μείζονα προβλήματα κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, θα πλήξει περαιτέρω την τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί η συναίνεση των θεσμών για το «πάγωμα» των αυξήσεων των συντελεστών.

Ειδικά στα καύσιμα οι ανατιμήσεις στα 54 νησιά του Αιγαίου θα υπερβούν το 10% από την 1η-1-2017, καθώς ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

Εν τω μεταξύ, όσο πλησιάζει η στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η πλήρης κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τόσο πληθαίνουν οι αντιδράσεις των κοινωνιών των συγκεκριμένων περιοχών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook