Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δημοτική Πρωτοβουλία, Χανιά 100/5", Άρης Παπαδογιάννης, τόσο για του χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Χανίων απέναντι στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και για σειρά θεμάτων που κατά τον κ. Παπαδογιάννη, αποδεικνύουν ότι η δημοτική αρχή στερείται αυτοδιοικητικής κουλτούρας.

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση των δημοτών με το νέο δάνειο

Όπως είπε σε συνέντευξη τύπου σήμερα, η δημοτική παράταξή του αντέδρασε επειδή με την αναχρηματοδότηση και επιμήκυνση σε 15 χρόνια των δανείων των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είχαν συναφθεί από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, θα επιβαρυνθεί πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ τους Χανιώτες πολίτες, όταν η αποπληρωμή του είχε προβλεφθεί σε 5 χρόνια και μέχρι τώρα εξυπηρετείτο. 

"Τελικά, τα οικονομικά του Δήμου είναι, όπως μας λέει ο κος Δήμαρχος ανθηρά; Γιατί εξ όσων γνωρίζουμε παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται μόνο από επιχειρήσεις και οργανισμούς όταν βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο."

Διέθεσε 1 εκατ. για ένα ερείπιο στο οποίο τοποθέτησε πινακίδες "Προσοχή Κίνδυνος"

Ο κ. Παπαδογιάννης αναφερόμενος στο κτίριο που ο δήμος ήθελε να κάνει βιβλιοθήκηε.., καυτηρίασε το γεγονός ότι η δημοτική αρχή διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ –εκ των οποίων 500.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου - για την αγορά ενός ερειπίου στο οποίο αναγκάστηκε να τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες «ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!» αμέσως μετά την εξαγορά του από τον Δήμο.

Δίνει την κοινωνική πολιτική του δήμου σε ΜΚΟ

Ο κ. Παπαδογιάννης διερωτήθηκε κατά πόσο είναι έντιμο να απαξιώνονται οι υπηρεσίες και τα στελέχη του Δήμου για ότι κακό συμβαίνει, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθύνη προκειμένου να καλύπτονται οι αδυναμίες και ανεπάρκειες τις δημοτικής αρχής; 

"Είμαστε μήπως κυνικοί που κατηγορούμε την δημοτική αρχή για την εκχώρηση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου – ακόμη και του κοινωνικού παντοπωλείου- σε ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) στερώντας από το Δήμο ευρωπαϊκά κονδύλια και θέσεις εργασίας για τους δημότες μας;"

Θα δώσει το κτίριο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για να γίνει ξενοδοχείο πολυτελείας!

Ο ρόλος του δημάρχου είναι μάλλον αυτός του ξενοδόχου σύμφωνα με τον κ. Παπαδογιάννη που ανέφερε: "Ανακοίνωσε ο δήμαρχος ότι θα παραχωρήσει το υπό κατασκευή κτιρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σε ιδιώτη, προκειμένου να δημιουργηθεί ξενοδοχείο πολυτελείας. Ένα κτίριο το οποίο περιήλθε σαν περιουσιακό στοιχείο στον Δήμο και αποκτήθηκε με τεράστιες προσπάθειες και δικαστικούς αγώνες από την τότε δημοτική αρχή. Ένα κτίριο που προοριζόταν, κατ’ αρχήν, να στεγάσει τις χερσαίες εγκαταστάσεις ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου, του «Ενάλιου Πολιτιστικού Πάρκου», που παρουσιάστηκε μέσω της διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας Κρήτης σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και έτυχε μεγάλης αποδοχής και στη συνέχεια, αφού αυτό το πλάνο εγκαταλείφθηκε, οδηγήθηκε να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Τελικά ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου; Να αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και να συνεισφέρει στην τουριστική προβολή του τόπου μας, δράσεις που θα του αποφέρουν διαχρονικά τεράστια οικονομικά οφέλη ή να παίζει τον ρόλο του ξενοδόχου; 

Η δημοτική αρχή στερείται αυτοδιοικητικής κουλτούρας, στερείται αυτοδιοικητικής συνείδησης. 

Ευτυχώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και οι χρονοβόρες διαδικασίες δεν θα του επιτρέψουν να προλάβει να υλοποιήσει ένα απαράδεκτο αλλά και προσβλητικό διοικητικά εγχείρημα στην διάρκεια της δικής της δημοτικής θητείας"

Έπρεπε να λυπάται η δημοτική αρχή για τα Νεώρια

"Χαίρεται ο Δήμαρχος για την εκ νέου παραχώρηση των Νεωρίων, από το υπουργείο πολιτισμού, στον Δήμο Χανίων. Θα έπρεπε όμως να λυπάται συγχρόνως γιατί τα Νεώρια είχαν επιστραφεί στο Υπουργείο ένεκα της ασυνέπειας και της μη τήρησης των υποχρεώσεων του Δήμου. Θα έπρεπε να λυπάται γιατί χάθηκαν 450.000 ευρώ -εξασφαλισμένη χρηματοδότηση- που αφορούσε στην αποκατάσταση της επικινδυνότητας τους και στην επαναλειτουργία τους σαν δομή πολιτισμού στην παλιά πόλη, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση τους. Σήμερα, δυστυχώς, παραμένουν ακόμη αποθήκες. 

Θα έπρεπε επίσης να λυπάται γιατί χάθηκαν 150.000 ευρώ από το ίδιο πρόγραμμα που αφορούσαν την αποκατάσταση του κτιρίου του παλιού Δημαρχείου που βρίσκεται στην πλατεία σιντριβανίου και που σήμερα παραμένει ακόμη με υποστυλώματα. 
Θα ήταν ωφελιμότερο, ο κος Δήμαρχος και η δημοτική αρχή, αντί να χρησιμοποιούν αγενείς χαρακτηρισμούς για την αντιπολίτευση και να επιρρίπτουν ευθύνες στα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου, να ασχοληθούν με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του Δήμου τα οποία προς το παρών έχουν κλειδωθεί στο συρτάρι του Δημάρχου."