Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στη Ρώμη, οι συναντήσεις του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, με τον Ιταλό Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και τον Ιταλό Υπουργό Οικονομίας, Κάρλο Καλέντα.

Όπω;ς αναφέρει σχετική ανακοίνωση “οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη βούλησή τους να προωθήσουν τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών. Συμφωνήθηκε να υπάρξει κοινό σχέδιο υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο θα επεξεργαστούν το αμέσως προσεχές διάστημα οι αρμόδιοι φορείς των δύο κρατών.

Συζητήθηκε, επίσης, η ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό, όπου και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο για δραστικότερη ενεργοποίηση της αρχής της αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Σύμπτωση απόψεων υπήρξε και στο θέμα της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και της ανάγκης να υπάρξουν αλλαγές στην κατεύθυνση της «Διακήρυξης των Αθηνών».

Η ιταλική πλευρά επιβεβαίωσε τη βούλησή της για στενότερη συνεργασία στον χώρο της ενέργειας, σε μια περίοδο που η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο (hub) της περιοχής. Τέλος, συζητήθηκε το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ιταλικές επιχειρήσεις.

Ο Έλληνας Υπουργός συμμετείχε, επίσης, σε Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας (Confidustria) και η Enterprise Greece, με αντικείμενο τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα για τις ιταλικές επιχειρήσεις. Στην ομιλία του, ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τα στοιχεία που υποστηρίζουν την εκτίμηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2,5% το 2017 και θα συνεχίσει να «τρέχει» με αντίστοιχο ή υψηλότερο ρυθμό μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Τόνισε, δε, την ιδιαίτερα θετική συμβολή που θα έχουν στην ανάπτυξη η υλοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup για το ελληνικό χρέος και η ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στις ελληνο-ιταλικές οικονομικές σχέσεις, ο Υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε τις δύο χώρες «οάσεις σταθερότητας» σε ένα γεωστρατηγικό χώρο αποσταθεροποιημένο και δοκιμαζόμενο από εντάσεις και συγκρούσεις. Υπογράμμισε ότι «παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών, οι ιταλικές εταιρείες που ενεργοποιούνται και έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, στον τομέα της ενέργειας, των κατασκευών, της ναυτιλίας κ.ο.κ., παρέμειναν παρούσες κι ενεργές». Επιβεβαιώθηκε, έτσι, για μία ακόμα φορά ότι οι ελληνο-ιταλικές οικονομικές σχέσεις είναι κάθε άλλο παρά ευκαιριακές, «έχουν μακρά παράδοση, στρατηγικό βάθος και αμοιβαιότητα» κάτι που αποτελεί «το πιο στέρεο έδαφος που εγγυάται την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνσή τους, με τις ευκαιρίες που διανοίγονται τόσο στα παραδοσιακά, όσο και –κυρίως– σε νέα καινοτόμα πεδία».

Με στόχο την ενδυνάμωση της ελληνο-ιταλικής οικονομικής συνεργασίας, η Enterprise Greece υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ιταλικό Οργανισμού Εμπορίου.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook