Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου στηρίζει και συνδιοργανώνει την παράσταση ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στο Κινηματοθέατρο ΑΣΤΟΡΙΑ στις 8:00 μ.μ.
 
Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη, και η ποιότητα και η αισθητική της παράστασης από την ομάδα του Δήμου Μινώα-Πεδιάδος ΔΡΩΝΤΕΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ με την άριστη σκηνοθεσία της κας Ευαγγελίας Μαρκοπούλου ανταποκρίνονται στην πολιτιστική πρόταση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου.
 
Βέβαια, υπενθυμίζει ο Μπρεχτ, η Τέχνη δεν αλλάζει τον κόσμο, τον κόσμο τον αλλάζουν οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι που έχουν γνώση της αναγκαιότητας, που έχουν την διάθεση να κάνουν την Ανάγκη Ιστορία βγάζοντας την από τη αφασία της Σιωπής που είναι σήμερα καταδικασμένη. Η μεγάλη Τέχνη(όπως είναι η γραφή του Καμπανέλη) γίνεται ένα όπλο στα χέρια τους. Και τότε: 1973 και σήμερα: 2016 περιγράφονται οι αιτίες όμοιων γεγονότων. Μόνο τα ονόματα αλλάζουν. Η Σμύρνη και η Καππαδοκία έγινε Συρία, Ιράκ ή Γιουγκοσλαβία, οι φωτογραφίες της προσφυγιάς γίναν από ασπρόμαυρες έγχρωμες.     

Και τότε και τώρα «όλοι μας σφάζαν και μας πνίγανε μαζί, Εγγλέζοι, Γάλλοι κι Αμερικανοί».  Ακούς το τραγούδι: «Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,/μην έχεις πια την πείνα για καμάρι» και θαρρείς αφορά την εποχή μας. Βάζεις  το αυτί σου στη γη και ακούς τον κρότο από τις βόμβες που αδειάζουν πότε τα Αμερικάνικα πότε τα Ρωσικά, τα Γαλλικά ή τα Βέλγικα(!) αεροπλάνα πάνω στους γείτονες λαούς. 
 
Λοιπόν; Άλλο τίποτα δε μένει από το να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της Αρμονίας του κόσμου όπου δεν θα «Κελαϊδάνε οι γαϊδάροι» ούτε θα «γκαρίζουν τα πουλιά», δεν θα «Βγάζει κρίνους η τσουκνίδα» και η «Η πορτοκαλιά κρεμμύδια», όπως σατιρίζει την εποχή του 1973 (και του 2016;) ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook