To 100% Hotel Show, ήταν μεταξύ των Μεγάλων Χορηγών του 15ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ, και σύσσωμη η διοικητική του ομάδα παρακολούθησε τις εργασίες του. Θίγοντας θέματα όπως η αναθεώρηση του Οδικού Χάρτη, η οπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οικονομικό περιβάλλον και οι τράπεζες αλλά και η θέση μεγάλων εταιρειών, το 15ο συνέδριο του ΣΕΤΕ σκιαγράφησε την εικόνα αλλά και τις προοπτικές του Ελληνικού Τουρισμού.

Συμπεράσματα:

  • Είναι επιτακτική η ανάγκη για νέες επενδύσεις (6.5 δις), που αφορούν νέες κατασκευές και δημιουργία κλινών για να επιτευχθεί ο στόχος των 41 δις ευρώ μέχρι το 2021. Το 100% Hotel Show, στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιάσει στην έκθεση πρακτικές που θα προάγουν τη δημιουργία νέων έργων.
  • Η ανακαίνιση των υπαρχόντων ξενοδοχείων και των τουριστικών υποδομών συντελεί εξίσου στην ανάπτυξη, απαιτώντας αντίστοιχης αξίας επενδύσεις. Τα ειδικά τμήματα της έκθεσης θα παρουσιάσουν μερικές από τις καλύτερες εταιρείες από το χώρο της αρχιτεκτονικής, της κατασκευής και της διακόσμησης, συνεισφέροντας στη διευκόλυνση της διαδικασίας της ανακαίνισης.
  • Η Τεχνολογία και το Διαδίκτυο παίζουν κομβικό ρόλο τόσο για την ανάπτυξη των πωλήσεων όσο και για το σωστό operation, με τις ηγετικές εταιρείες της τεχνολογία να στρέφουν την προσοχή τους στις ανάγκες των ξενοδόχων. Το νέο εξειδικευμένο τμήμα τεχνολογίας του 100% Hotel Show, έρχεται να λύσει απορίες και να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των ξενοδόχων, παρουσιάζοντας τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου. 

Το 100% Hotel Show, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς της Ξενοδοχειακής Αγοράς, επιλέγει τα κομβικότερα σημεία που αφορούν τους Έλληνες Ξενοδόχους:

Προβλέψεις:

  • 43 δις ευρώ και περισσότερο από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, δύναται να εισφέρει ο Τουρισμός μέχρι το 2021.
  • Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 6,5 δις ευρώ, κυρίως από τον ιδιωτικό και λιγότερο από το δημόσιο τομέα, εντός της επόμενης πενταετίας.
  • Το ποσό αυτό αφορά καθαρά νέες επενδύσεις∙ αντίστοιχο ποσό θα χρειαστεί για ανακαινίσεις ξενοδοχείων και αναβαθμίσεις δημοσίων υποδομών.
  • Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για την επίτευξη των ποιοτικών στόχων, θα χρειαστούν 105.000 επιπλέον κλίνες 5 αστέρων μέσα στην επόμενη πενταετία, είτε με τη δημιουργία νέων είτε με την αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων.
  • Ο οδικός τουρισμός αποτελεί πλέον κομβικό δείκτη και μπορεί να προσελκύσει το 12% των συνολικών αφίξεων κάθε χρόνο, έχοντας μερίδιο 6% στα συνολικά έσοδα.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Τράπεζες:

  • Για τη τρέχουσα περίοδο 2014-2020, προβλέπεται για την Ελλάδα συνολικός προϋπολογισμός 25 δις για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να προστατευθεί το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι.
  • Ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα COSME που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος και στην προαγωγή της δημιουργίας και ανάπτυξης Μικρομεσαίων επιχειρήσεων — συμπεριλαμβανομένου του Τουρισμού. Χάρη στο πρόγραμμα COSME, έχει ήδη προχωρήσει η συγχρηματοδότηση φορέων που προώθησαν βιώσιμα τουριστικά προϊόντα στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς.   
  • Όσον αφορά τις δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (καταλύματα και δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης), κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρατηρείται αύξηση του μεριδίου τους τόσο σε όρους προστιθέμενης αξίας όσο και στην απασχόληση. Παράλληλα, όμως, καταγράφηκε αύξηση και στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επί του συνόλου των δανείων της εν λόγω κατηγορίας, με αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 να ανέλθει σε 54,3%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του συνόλου της οικονομίας (45,1%). Το φαινόμενο θα πρέπει να ερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί.

Η θέση της Eurobank:

  • Για έλλειψη υγιούς ζήτησης νέων επενδύσεων μέχρι και πέρυσι μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής του ομίλου Eurobank.
  • Φέτος, όμως, η Eurobank έχει ήδη εκταμιεύσει 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση-εξαγορά 5 επενδυτικών σχεδίων, ενώ προβλέπεται να εκταμιεύσει επιπλέον 250 εκατ. ευρώ εντός του έτους για τη χρηματοδότηση επιπλέον έξι επενδύσεων.
  • Ο τραπεζικός όμιλος χρησιμοποιεί δύο κριτήρια για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στον τουρισμό: το πρώτο αφορά την ικανότητα διαχείρισης και το δεύτερο τη διαφανή λειτουργία της επιχείρησης.
  • Ήδη, όπως επεσήμανε, για το 2017 προβλέπεται ότι η Eurobank θα χρηματοδοτήσει επτά επενδυτικά σχέδια, των οποίων ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός θα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.
  • Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, επισήμανε πως η τράπεζα εκκινεί ήδη τις διαδικασίες να αποκτήσει άμεσα τον έλεγχο έξι ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών τους. Οι συνολικές υποχρεώσεις των εν λόγω έξι επιχειρήσεων ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ.

Τάσεις μεγάλων εταιρειών:

  • Σημαντικές εταιρείες της εγχώριας αγοράς όπως οι Hewlett Packard, Cosmote/OTE, Space Hellas/Cisco – δείχνουν να στρέφουν πόρους και υπηρεσίες στον ξενοδοχειακό τομέα, οργανώνοντας ειδικά τμήματα hospitality και προσφέροντας ολοκληρωμένες tailor made λύσεις, πρωτίστως στον τομέα της συνδεσιμότητας και των τεχνολογικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων.
  • Βασική κατεύθυνση είναι η εσωτερική οργάνωση της επιχείρησης σε επίπεδο management, διαχείρισης κόστους και σε νευραλγικά τμήματα, διοίκησης και εταιρικής οργάνωσης, π.χ. CRM, Marketing, Sales, HR.
  • Επίσης η Διείσδυση/προσέλκυση νέων πελατών και η εμπειρία εξυπηρέτησης υφιστάμενων πελατών.
  • Κοινή συνισταμένη, η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα, με κομβικό σημείο/όχημα, τις συσκευές κινητής και το διαδίκτυο (smart phones, wi-fi κ.ο.κ).

Καθοριστικοί παράγοντες: διαχείριση εικόνας και θέσης επιχείρησης στις μεγάλες on line πλατφόρμες, π.χ. reviews, OTAs, social media.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook