Οι θεσμοί φαίνεται να μπλοκάρουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων με την επιβολή κλιμακωτών συντελεστών φορολόγησης 50% έως 60%, ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο που βρίσκεται η κάθε υπόθεση. 

Η πρόταση εξετάζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στη φορολόγηση των κρυφών κεφαλαίων με συντελεστή που φθάνει το 90%.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι ένας τέτοιος συντελεστής θα είναι απαγορευτικός για να έχει αποτελεσματικότητα το μέτρο. 

Σε αύτο το κλίμα, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται με στόχο να βρεθεί μια λύση και να μην καθυστερήσει περισσότερο η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αλλά και γενικότερα, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν μετ’ εμποδίων, ενώ αύριο «κλείνει» η πρώτη φάση της αξιολόγησης. Όλα τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά και οι αποφάσεις παραπέμπονται για τα μέσα Νοεμβρίου, όταν οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί διπλό ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο για το «καυτό» θέμα των εργασιακών, ενώ συνάντηση όπου θα αποτιμηθεί η πρόοδος που έγινε τις τελευταίες μέρες θα έχει με τους θεσμούς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι συζητήσεις και για τα δημοσιονομικά θέματα είναι δύσκολες, καθώς υπό αυστηρή εξέταση βρίσκονται οι προβλέψεις του προϋπολογισμού 2017, κάτι που παραπέμπει σε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook