Εποφθαλμιά τη Γαύδο, τις Διονυσάδες και το Γαϊδουρονήσι μεταξύ των 16 ελληνικών νησιών

Βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) από τον Ιούνιο του 2015, πολιτικός που εκπροσωπεί την περιφέρεια του πολύπαθου Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και… ανιψιός ενός εκ των ιδρυτών του PKK, ο Ζιγιά Πιρ έσπευσε να κατηγορήσει ανοιχτά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι… έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα σειρά νησιών που δεν της ανήκουν.

Με ένα μπαράζ από 13 αναρτήσεις στο Twitter, ο βουλευτής του HDP υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει, μετά το 2004, με την ανοχή των κυβερνήσεων του ισλαμιστή Ερντογάν, στην κατάληψη 16 νησιών πάνω στα οποία δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

Κατονόμασε μάλιστα ως «παρανόμως κατεχόμενα από την Ελλάδα» νησιά όπως είναι η Γαύδος, οι Διονυσάδες, το Γαϊδουρονήσι, το Κουφονήσι, το Φαρμακονήσι (Bulamac), οι Οινούσσες (Koyun), το Αγαθονήσι (Esek), η Θύμαινα (Hursit) κ.ά.

Ο Ζιγιά Πιρ προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα κατηγορώντας τον Ερντογάν για εθνική προδοσία και μειοδοσία.

Η εν λόγω ρητορική δεν είναι βέβαια καινοφανής στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Οι κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μιλούν εδώ και χρόνια για «16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που έχουν καταλάβει παρανόμως οι Έλληνες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το Κρητικό Πέλαγος».

Ο ηγέτης της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επανήλθε μάλιστα στο θέμα στα τέλη του Σεπτεμβρίου, καλώντας τον ισλαμιστή Ερντογάν «να κοιτάξει τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν (σ.σ.: στην Ελλάδα) και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανοίξει τον χορό… κατηγορώντας τους Ατατούρκ και Ινονού ως «εθνικούς μειοδότες» που παραχώρησαν τουρκικά εδάφη με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.

Ισλαμιστές και κεμαλιστές επιδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες σε μια ιδιότυπη κούρσα εθνικιστικής πλειοδοσίας στην Τουρκία με «έπαθλο» το Αιγαίο.

Διαφωνούν ως προς τη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά προφανώς συμφωνούν ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που βρίσκονται υπό ελληνική «κατοχή» ενώ «δεν θα έπρεπε».

Στο εν λόγω παιχνίδι μπαίνει δυστυχώς πλέον για πρώτη φορά και ένας βουλευτής του φιλοκουρδικού HDP.

Ο Ζιγιά Πιρ, ωστόσο, δεν είναι απλώς άλλος ένας τυχαίος βουλευτής. Συμβαίνει να είναι ανιψιός του Κεμάλ Πιρ, ενός δηλαδή από τους ανθρώπους που είχαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ιδρύσει μαζί με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Κεμάλ Πιρ πέθανε το 1982 πίσω από τα σίδερα φυλακής στο Ντιγιάρμπακιρ, έπειτα από απεργία πείνας. Σήμερα ο ανιψιός του βρίσκεται να υιοθετεί την εθνικιστή γραμμή των κεμαλιστών του CHP.

Τούρκος ο ίδιος και όχι Κούρδος, ο Ζιγιά Πιρ έχει ζήσει αρκετές δεκαετίες στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και λιγότερο στην Αγγλία. Επέστρεψε στην Τουρκία για να πάρει μέρος στις εκλογές του Ιουνίου του 2015, ως υποψήφιος βουλευτής στις τάξεις του HDP, με τη φιλοκουρδική παράταξη να επιτυγχάνει μάλιστα τότε μια ιστορική νίκη ξεπερνώντας το φράγμα του 10% και μπαίνοντας για πρώτη φορά ως ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είχε το καλοκαίρι του 2015 δικαίως χαιρετίσει την ιστορική είσοδο των Κούρδων στο κοινοβούλιο ως εξέλιξη… προοδευτική. Σήμερα, ωστόσο, κάποιοι επιλέγουν να κινούνται… οπισθοδρομικά, ακόμη και στις τάξεις του HDP.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook