Άκρως αποκαλυπτικά για τον πυρήνα των «μαχητών» του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στην Αθήνα είναι τα έγγραφα του γαλλόφωνου δικαστηρίου της βελγικής πρωτεύουσας που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από δέκα ισλαμιστές τρομοκράτες συγκροτούσαν ή διατηρούσαν στενές επαφές με τον επονομαζόμενο «πυρήνα της Αθήνας», δηλαδή με το δίκτυο των αλλοδαπών «μαχητών» του ISIS, που παρείχε υποστήριξη στους καμικάζι του Παρισιού και των Βρυξελλών.

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, τον Ιανουάριο του 2015 είχαν εντοπιστεί σε διαμέρισμα στο Παγκράτι δύο άτομα, ο 34χρονος Αλγερινός Omar Damache και ο 32χρονος Γάλλος Walid Hamam, οι οποίοι αποτελούσαν τα κεντρικά μέλη του δικτύου.

Ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι με τον επονομαζόμενο «πυρήνα της Αθήνας» διατηρούσαν στενές επαφές τουλάχιστον ακόμα οκτώ ισλαμιστές «μαχητές», με σύντομη παρουσία στην Αθήνα και την ελληνική περιφέρεια.

Για παράδειγμα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο 20χρονος γεννημένος στην Ουτρέχτη Zaid Koulliss, μέλος του δικτύου τζιχαντιστών που σχεδίασε τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ελέγχθηκε την 30ή Οκτωβρίου 2014 από Ελληνες αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη και συνελήφθη χωρίς να έχει τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε κάνει ανάληψη 900 ευρώ από τον λογαριασμό του και είχε αγοράσει μέσω Ιντερνετ εισιτήρια λεωφορείου για να ταξιδέψει από το Μόναχο στα Τρίκαλα. Ανακρινόμενος από Ελληνες αστυνομικούς ομολόγησε ότι τρεις ημέρες πριν συλληφθεί είχε συναντήσει στην Αλεξανδρούπολη τον Abdelkader Benameur, ένοχο –σύμφωνα με τις βελγικές αρχές– για προπαγάνδα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Benameur το φθινόπωρο του 2014 είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον ένοικο του διαμερίσματος στο Παγκράτι Omar Damache, ενώ στις αρχές του 2015 συνελήφθη στην Ελλάδα ενώ επέστρεφε από το «Χαλιφάτο» συνοδευόμενος από ένα ακόμα άτομο.

Ο 29χρονος Wissem El Mokhtari ή «μουστάκιας», όπως ήταν το παρατσούκλι του, και ακόμη τέσσερα άτομα κατηγορήθηκαν από τις βελγικές αρχές ότι επωφελήθηκαν από τις «υπηρεσίες» που τους παρείχε το δίκτυο τζιχαντιστών της Αθήνας, προμηθεύοντάς τους με πλαστά έγγραφα. Φωτογραφίες του «Μουστάκια» και των τεσσάρων συνεργών του βρέθηκαν σε λάπτοπ που κατέσχεσαν Ελληνες αστυνομικοί στο διαμέρισμα του Παγκρατίου, ενώ προέκυψε ότι ο El Mokhtari τον Ιανουάριο του 2015 είχε διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο «Oscar», στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, από την άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου διαπιστώθηκε ότι ο Mokhtari είχε χρησιμοποιήσει το ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ του ξενοδοχείου ψάχνοντας πληροφορίες σχετικά με αντιτρομοκρατική επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στην πόλη Βερβιέ.

Παρουσία στην Ελλάδα και επαφές με τον «πυρήνα της Αθήνας» είχαν ακόμη δύο Γάλλοι υπήκοοι. Πρόκειται για τον 28χρονο Mouhammed Diallo, ή «Ομπάμα» όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι και συνεργοί του, και τον 32χρονο Mansour Niang ή «Ουγκατούγκου», οι οποίοι καταδικάστηκαν από το δικαστήριο των Βρυξελλών για συμμετοχή σε δίκτυο τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους. Και οι δύο είχαν επαφές με τους ενοίκους του διαμερίσματος στο Παγκράτι, και ειδικότερα τον Walid Hamam.

Ο τελευταίος, σε έλεγχο που του είχαν κάνει Ελληνες αστυνομικοί, είχε αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του και είχε δηλώσει Σύρος πρόσφυγας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί σε κέντρο κράτησης της Ελλάδας κατηγορούμενος για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook