Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου ανακοινώνει την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην ΠΕ Ηρακλείου, για τη φετινή περίοδο.

Η  συγκομιδή  του  ελαιόκαρπου  στην  ΠΕ  Ηρακλείου  μπορεί  να  ξεκινήσει  από  τις  10-11-2016.

Σε ελαιώνες με υψηλό ποσοστό καρποφορίας όπου η συγκομιδή μπορεί να γίνει όψιμα, αν επικρατήσουν ήπιες καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να υπάρξουν ικανοί δακοπληθυσμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στον ελαιόκαρπο. Καλούνται επομένως οι παραγωγοί να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπό τους και να μεριμνούν οι ίδιοι για την προστασία τους από το δάκο χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους. Αυτοί θα τους υποδείξουν την καταλληλότερη μέθοδο καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στο χρήστη και στο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιοι ψεκασμοί απαιτηθούν πρέπει να γίνονται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χωρίς άνεμο ή βροχή), ενημερώνοντας έγκαιρα τους περίοικους και τηρώντας υποχρεωτικά τις αποστάσεις από ειδικές περιοχές. Τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή, οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου. Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Παρακαλούνται οι ελαιοτριβείς της Π.Ε. Ηρακλείου να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία μας για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου, σε επίπεδο παραγωγού, για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Τέλος, οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα στις Τοπικές Κοινότητες του συνημμένου πίνακα και οι οποίες εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2016, δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

ΠΙΝΑΚΑΣ: Τοπικές Κοινότητες της Π.Ε. Ηρακλείου που εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2016.

 

 

 

Α/Α

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ

1

ΑΣΤΡΑΚΟΙ – ΜΥΡΤΙΑ

ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

2

ΚΟΥΝΑΒΟΙ

ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

3

ΒΑΣΙΛΕΙΕΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

4

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

5

ΣΚΑΛΑΝΙ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

6

ΦΟΡΤΕΤΣΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

7

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ – ΜΟΝΗ ΑΓΚΑΡΑΘΟΥ

ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ

8

ΑΪΤΑΝΙΑ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

9

ΑΝΩ – ΚΑΤΩ ΒΑΘΕΙΑ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

10

ΑΝΩΠΟΛΗ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

11

ΒΟΡΙΤΣΙ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

12

ΓΑΛΙΠΕ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

13

ΓΑΛΥΦΑ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

14

ΕΛΙΑ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

15

ΕΠΙΣΚΟΠΗ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

16

ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΧΩΡΙΟ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

17

ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

18

ΚΟΞΑΡΗ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

19

ΣΓΟΥΡΟΚΕΦΑΛΙ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

20

ΣΤΑΜΝΙΟΙ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

21

ΧΑΡΑΣΣΟ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook