Υπέρ της κατάχωσης του βωμού των 12 θεών και άλλων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι τάχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του.

Το ανώτατο δικαστήριο όπως αναφέρει το protothema.gr, έκρινε ότι οι συγκεκριμένες αρχαιότητες είναι προτιμότερο να καταχωθούν για να διατηρηθούν καλύτερα, παρά να παραμείνουν στην επιφάνεια από τη στιγμή που δεν βρίσκονται σε έναν οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο ώστε να προστατευτούν από κινδύνους όπως είναι η ρηγμάτωση, η όξινη βροχή, οι βανδαλισμοί, τα graffiti κ.ά.

Τα μνημεία ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης της γραμμής του ΗΣΑΠ Αθήνας – Πειραιά στην περιοχή μεταξύ των σταθμών Μοναστηρακίου και Θησείου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υιοθέτησαν την τεχνική έκθεση που έχει συνταχθεί και τις απόψεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με αυτές, θα πρέπει να καταχωθούν ο περίβολος και το πλακόστρωτο δαπέδου του βωμού των 12 θεών (522 ή 521 π.Χ.) και των άλλων ευρημάτων, πριν την εγκατάσταση των νέων σιδηροτροχιών.

Η απόφαση του ΣτΕ έχει προσωρινό χαρακτήρα και η υπόθεση θα κριθεί οριστικά όταν συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί.

Προσφυγές έχουν κατατεθεί από το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων και 16 πολίτες, οι στρέφονται κατά της απόφασης του υπουργού Πολιτισμού που αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Βασικό επιχείρημα των προσφευγόντων είναι ότι αν τα μνημεία καταχωθούν θα στερηθούν την πρόσβαση σε αυτά. Το δε Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων υποστηρίζει ότι από την κατάχωση τα μέλη του δεν θα μπορούν να τελούν λατρευτικές εκδηλώσεις στον βωμό των 12 θεών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook