Το αίμα αμάχων και μάλιστα παιδιών εξακολουθεί να ρέει στη Συρία ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο κενό. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι- οι περισσότεροι μαθητές μέσα σε σχολεία- σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιθέσεις συριακών ή ρωσικών αεροπλάνων σε χωριό στην περιφέρεια Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Οι επιθέσεις έγιναν σε κατοικημένη περιοχή και σε ένα σχολείο στο χωριό Χαάς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ρεπορτάζ στην κρατική συριακή τηλεόραση παρέπεμψε σε στρατιωτική πηγή που δήλωσε ότι είχαν σκοτωθεί αντάρτες όταν στοχεύθηκαν οι θέσεις τους στο Χαάς, αλλά δεν ανέφεραν κανένα σχολείο.

«Είναι τρομερό, ελπίζω να μην είμαστε αναμεμειγμένοι. Είναι το ευκολότερο πράγμα να πω όχι, αλλά επειδή αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, χρειάζεται να δω τι θα πει το υπουργείο Άμυνάς μου», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

«Εάν ήταν σκόπιμη, είναι έγκλημα πολέμου. Αυτή η πιο πρόσφατη θηριωδία μπορεί να αποτελεί την πιο θανατηφόρα επίθεση σε σχολείο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος εδώ και πάνω από πέντε χρόνια», δήλωσε ο Άντονι Λέικ, επικεφαλής της UNICEF.

Το Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία κοντά στο Χαλέπι, περιλαμβάνει τη περιοχή με τον μεγαλύτερο πληθυσμό που ελέγχουν οι αντάρτες – και οι εθνικιστικές ομάδες που μάχονται υπό τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά και οι Ισλαμιστές μαχητές που περιλαμβάνουν την πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα, Φάταχ αλ Σαμ.

Το δίκτυο πολιτικής άμυνας, που λειτουργεί σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη χώρα, είπε ότι 20 από τους νεκρούς στη χθεσινή επίθεση ήταν παιδιά.

Φωτογραφίες της περιοχής δείχνουν κτίρια με διαλυμένους τοίχους, και ένα κτίριο, προφανώς σχολείο, όπου υπάρχουν αναποδογυρισμένα θρανία και καρέκλες καλυμμένες από σκόνη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι τα μαχητικά αεροπλάνα είχαν βομβαρδίσει αρκετές θέσεις στη Χαάς, μεταξύ των και ένα δημοτικό και γυμνάσιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα δάσκαλο καθώς και παιδιά, παρότι είπε ότι τα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν 15, λιγότερα των παραπάνω αναφορών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook