Δύσκολο να ξέρουμε πώς είναι άραγε να περιφέρεται κανείς με 414 πόδια και με τέσσερα πέη, αλλά ένα αρθρόποδο που οι επιστήμονες ανακάλυψαν μέσα σε ένα σπήλαιο της Καλιφόρνια, κάνει αυτό ακριβώς.

Πρόκειται για ένα είδος μικροσκοπικής σαρανταποδαρούσας (ή μάλλον πολυποδαρούσας), με την ονομασία “Illacme tobini”, που έχει μήκος μόλις 20 χιλιοστών.

Το ωχρό και σαν κλωστή πλάσμα, στην πορεία της εξέλιξης, έχει μετατρέψει δύο ζεύγη ποδιών (το ένατο και το δέκατο) σε πέη που μεταφέρουν σπέρμα στα θηλυκά. Επειδή έχει βρεθεί μόνο ένα αρσενικό, οι βιολόγοι δεν ξέρουν πώς μοιάζουν τα θηλυκά του είδους αυτού.

Το ζώο, που δεν έχει μάτια, τρέφεται με μύκητες. Παραμένει άγνωστο αν ζει και αλλλού, εκτός από το εσωτερικό σπηλαίων, ανέφεραν οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ζωολογίας ZooKeys.

Το ρεκόρ ποδιών κατέχει ένα άλλο αρθρόποδο του γένους Illacme, που ανακαλύφθηκε το 1928 και έχει μόνο…750 πόδια. Το Illacme tobini είναι μόλις το δεύτερο γνωστό είδος αρθρόποδου που ανήκει στο ίδιο γένος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook