1800 ευρώ για ένα κομψό διαμέρισμα και μάλιστα στη πλούσια συνοικία του Westmister είναι κάτι φτηνό και γι’ αυτό δυσεύρετο στη βρετανική πρωτεύουσα. Αλλά πολύ γρήγορα η ελκυστική προσφορά μπορεί να αποδειχθεί κούφια.  Γιατί το ποσό δεν είναι για ένα μήνα, αλλά για μια εβδομάδα. Πολλοί πέφτουν σε τέτοιες αγγελίες – παγίδα. Το Λονδίνο είναι μια από πιο ακριβές πόλεις του κόσμου γιατί η προσφορά δεν καλύπτει τη ζήτηση.

Πρωτεύουσα ή επαρχία;

Ο λόγος; Χώρος για οικοδόμηση νέων σπιτιών δεν υπάρχει, στις περιοχές πρασίνου απαγορεύονται οικοδομικές εργασίες, πολλά σπίτια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Υπάρχουν 40ρηδες ή και μεγαλύτεροι ακόμη που συγκατοικούν για να μειώσουν τα έξοδα διαμονής. Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία πολιτών που γυρίζει τα νώτα στην μεγαλούπολη και επιλέγει την επαρχία. «Χρειάζομαι τουλάχιστον δύο ώρες ανά διαδρομή για να πάω από το Μπράιτον στη δουλειά μου», λέει ένας 57χρονος Βρετανός που έχει πεισθεί ότι δεν θα είχε στο Λονδίνο την ίδια ποιότητα ζωής (σπίτι με κήπο) για την οικογένειά του.

Πάνω από 8 εκ. άνθρωποι ζουν στο πολυπολιτισμικό Λονδίνο, μάλιστα ο πρώην δήμαρχός του, υπέρμαχος του Brexit  και νυν υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ανεβάζει για το 2050 τον αριθμό στα 13 εκ.  Μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit οι εικασίες δίνουν και παίρνουν για το μέλλον της πρωτεύουσας: Θα μειωθεί άραγε ο αριθμός των ξένων; Εάν ναι, τότε θα «χαλαρώσει» η κατάσταση και στην αγορά εργασίας. Ήδη, η πλατφόρμα ακινήτων imobiliare κατέγραψε πριν από εβδομάδες ραγδαία αύξηση Ρουμάνων και Βουλγάρων που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στις πατρίδες τους. 150.000 Ρουμάνοι εργάζονται στη Ηνωμένο Βασίλειο.

Διστακτικότητα

Σε περίπτωση που δημοσιονομικά ινστιτούτα μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Λονδίνου, δεν αποκλείεται να κατέβουν οι τιμές ακινήτων σε αποδεκτά επίπεδα. Για τις υπηρεσίες τους οι τράπεζες χρειάζονται νομικά αυτόνομες θυγατρικές εταιρείες με έδρα σε μια χώρα της ΕΕ. Συνολικά 164.000 εργάζονται στο λεγόμενο Σίτι του Λονδίνου, στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού κέντρου της πρωτεύουσας. Τι θα γίνει εάν όταν όλοι αυτοί χρειαστεί να μετακομίσουν εκτός της χώρας;

Περισσότεροι από το 1/3 των εκμισθωτών στη Μ. Βρετανία φοβούνται αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit σύμφωνα με δημοσκόπηση της National Landloards Association. Ιδιαίτερα στο Λονδίνο, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 55% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις ένα 5% διακατέχεται από αισιοδοξία σχετικά. Σημασία έχει πάντως ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητας τις επιπτώσεις του Brexit στην αγορά ακινήτων. Πολλά εξαρτώνται από τις προϋποθέσεις εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και τις επιπτώσεις που θα έχει σε ξένους από χώρες της Ευρώπης.

«Μεσοπρόθεσμα καταγράφεται κλίμα διστακτικότητας ανάμεσα στους πωλητές και αγοραστές, μέχρις ότου επικρατήσει και πάλι ασφάλεια γύρω από τις οικονομικές επιπτώσεις τους Brexit» υποστηρίζει η Home Owners Alliance, που συγκεντρώνει όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών του Λονδίνου. Μέχρι τότε, πολλοί ενοικιαστές και ενδιαφερόμενοι θα συνεχίσουν να τρίβουν τα μάτια για τις τιμές. Για παράδειγμα, 96.000 ευρώ το μήνα κοστίζει το ενοίκιο για ένα πολυτελέστατο πεντχάουζ, ή 1650 ευρώ ένα μικρό διαμέρισμα με μούχλα στο μπάνιο. Ακόμη και ένα απλό γκαράζ στην συνοικία της υψηλής κοινωνίας Τσέλσι έφτασε τα 400.000 ευρώ σε δημοπρασία, βέβαια δώρο άδωρο, γιατί δεν χωρά μια πολυτελή λιμουζίνα…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook