Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων σε δημοπρασία για την άντληση 7,96 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 5,77% για τα δεκαετή ομόλογα και το 1,8% για τα τριετή.

Τα spread σύμφωνα με το protothema.gr, των ιταλικών ομολόγων είχαν πέσει μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, αλλά η δημοπρασία, όπως σημειώνουν αναλυτές, έγινε σε δυσμενές κλίμα καθώς οι αγορές είναι ανήσυχες για το αδιέξοδο με το αμερικανικό χρέος.

«Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε σε αρκετά δύσκολο περιβάλλον με το ζήτημα του ορίου του δανεισμού των ΗΠΑ να μην έχει επιλυθεί αλλά και τη φημολογία περί παραίτησης του Ιταλού υπουργού Οικονομικών» σχολίασε στο Associated Press αναλυτής της Unicredit.

Η Ρώμη έχει καλύψει τα δύο τρίτα των χρηματοδοτικών της αναγκών για φέτος. Η πίεση στα ιταλικά ομόλογα είχε αποκλιμακωθεί τόσο στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου όσο και μετά την ανακοίνωση μέτρων λιτότητας από την ιταλική κυβέρνηση.

Στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν την Πέμπτη πως η Ρώμη ελπίζει πως οι νέες δυνατότητες του EFSF -που στοχεύουν στη θωράκιση της Ευρωζώνης και την αποτροπή της διάχυσης της κρίσης- θα έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook