Σε διάστημα δύο χρόνων μόλις 8 άτομα συμπεριλήφθηκαν στη λίστα – Ο νόμος-τροχοπέδη για την εξέλιξη του πλάνου

Την απόφαση να βάλει «λουκέτο» στην Εθνική Τράπεζα Σπέρματος, λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού δωρητών, έλαβε η αρμόδια υπηρεσία στη Βρετανία!

Η απόφαση προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις στο Νησί, ωστόσο, το διάστημα που προηγήθηκε, η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν έτυχε της… απαιτούμενης ανταπόκρισης, καθώς σε δύο χρόνια, μόλις οκτώ δωρητές σπέρματος μπήκαν στον κόπο να συνεισφέρουν στο φιλόδοξο -το 2014- σχέδιο που εκπονήθηκε.

Η NSB ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και συνδέθηκε με το σύνολο των κλινικών σε όλη τη χώρα. Παρόλα αυτά, μόλις οκτώ άτομα εμφανίστηκαν και συμπεριλήφθηκαν στους δωρητές σπέρματος.

Ωστόσο, ο λόγος που περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός των εθελοντών δεν είναι αυτός που φαντάζεται ο μέσος άνθρωπος. Η προσέλευση ήταν σημαντική, αλλά σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι αποσύρονταν, όταν ενημερώνονταν για τις ειδικές διατάξεις του νόμου που ήταν σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2005, βάσει των οποίων το παιδί αποκτούσε δικαιώματα απέναντι στον πατέρα του, με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.

Οι δωρητές σπέρματος επιθυμούν να διατηρήσουν εσαεί την ανωνυμία τους, ενώ δεν αποκλείεται ο νόμος να επεκτείνεται και στα περιουσιακά, μέρος των οποίων ενδεχομένως να έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει το παιδί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών αρχών, πάνω από 2.000 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο από δωρητές σπέρματος, σε ιδιωτικές εταιρίες. Η Εθνική προσπάθεια δεν «έπιασε», καθώς ο δημόσιος οργανισμός έπρεπε να τηρήσει αυστηρά το γράμμα του νόμου και αδυνατούσε να εγγυηθεί τις δικλείδες ασφαλείας που ζητούσαν οι υποψήφιοι δωρητές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook