Με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, και ιδιαίτερα η πόλη της Ρεθύμνης, εόρτασαν και εφέτος την Μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, στον περικαλλή Ιερό Ναό τους, ο οποίος βρίσκεται στο χώρο της μαρτυρικής τους τελειώσεως, όπου και φυλάσσονται ως περίπυστο θησαύρισμα και καύχημα της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων οι Τίμιες Κάρες τους. Την Ιερά Πανήγυρη των Αγίων μας λάμπρυναν με την παρουσία τους, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο νέος Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, καθώς και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων.

Το εσπέρας της Πέμπτης 27ης Οκτωβρίου 2016 τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο στους πιστούς, και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κορωνείας κ. Παντελεήμονος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και των Θεοφιλ. Επισκόπων Θερμών κ. Δημητρίου και Αμορίου κ. Νικηφόρου, τους οποίους πλαισίωσαν οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών και πολλοί Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών, μεταξύ των οποίων και ο νέος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομο Ξενάκη. Ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς και τους Κληρικούς που ήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και την Τοπική Εκκλησία. Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στον χοροστατούντα Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, με τον οποίο είχαν συνδιακονήσει επί σειρά ετών στο Συνοδικό Γραφείο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και σήμερα είναι και οι δύο πλέον μέλη του Ιερού αυτού Βουλευτηρίου της Εκκλησίας Κρήτης. Με εξίσου θερμούς λόγους παρουσίασε στο πυκνό εκκλησίασμα και τους λοιπούς σεπτούς Ιεράρχες που τίμησαν την Πανήγυρη των Αγίων.

Το πρωΐ της Παρασκευής 28ης Οκτωβρίου 2016, κυριωνύμου ημέρας της Εορτής, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος, και συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, καθώς και των Θεοφιλ. Επισκόπων Θερμών κ. Δημητρίου και Αμορίου κ. Νικηφόρου, Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και του Θεοφιλ. Επισκόπου Χρυσουπόλεως κ. Κωνσταντίνου από το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Μαζί τους συλλειτούργησαν οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών της Μητροπόλεώς μας και πολλοί Κληρικοί. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος με αφορμή το μαρτύριο των Αγίων μίλησε για την δύναμη που αντλούν οι Χριστιανοί από την ένωσή τους με τον Παντοδύναμο Χριστό, η οποία τους καθιστά ισχυρότερους από τα φόβητρα και τα θέλγητρα που στρέφονται εναντίον τους. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, στην οποία παρέστησαν εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός και οι λοιπές τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τους Ιεράρχες που παραβρέθηκαν στην Ιερά Πανήγυρη των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και απηύθυνε προς όλους έκκληση για διαφύλαξη της ενότητας του λαού μας, όπως μας διδάσκει το παράδειγμα των Αγίων, που ενώ ήταν Τέσσερεις αντιμετώπισαν τις απειλές και τις προκλήσεις των τυράννων ενωμένοι στο Όνομα του Χριστού και μέσα στην Αγία Του Εκκλησία.

Το εσπέρας της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου, και στη συνέχεια η Λιτάνευση των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν, εκτός από τους προαναφερθέντες Ιεράρχες, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Πανοσιολ. Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη, και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ενώ εκ προσώπου του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου παρέστη ο Πρωτοσύγκελλός του Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος. Στην Λιτάνευση έλαβαν μέρος οι Αρχές του τόπου μας, τιμητικό Άγημα του 547 Α.Τ. Πεζικού, οι Εθελόντριες και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι Πρόσκοποι, και από τους Παραδοσιακούς Συλλόγους το Λύκειο των Ελληνίδων, ο Όμιλος Βρακοφόρων, οι Σύλλογοι «Το Αρκάδι» και «ΠΥΡΡΙΧΕΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ» και οι Σχολές Κρητικών Χορών Τζανιδάκη.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook