Ενισχυμένη η ρευστότητα της Wind από σήμερα μετά την πετυχημένη έκδοση ομολογιακού ύψους 250 εκατ. Ευρώ και την παράλληλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. Ευρώ στην οποία προχωρούν οι μέτοχοι της εταιρείας, εκφράζοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία και στην διοίκηση.  

Τα νέα κεφάλαια θα αποπληρώσουν πλήρως τον υφιστάμενο δανεισμό της Wind και τα υπόλοιπα, μαζί με ίδια κεφάλαια που παράγει η εταιρεία από τη λειτουργία της, θα κατευθυνθούν σε υποδομές νέας γενιάς, δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων τόσο σε κινητή όσο και σταθερή, καθώς και στην παροχή περιεχομένου.

Αν και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, το κλίμα για τη Wind στις διεθνείς αγορές ήταν εξ αρχής πολύ διαφορετικό. Η όποια ανησυχία των επενδυτών αντισταθμίστηκε από την υγιή χρηματοοικονομική εικόνα της WIND τα τελευταία χρόνια  παρά την ύφεση της εγχώριας οικονομίας  αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές που τους παρουσίασε η διοίκηση της.

Στην ουσία η Wind σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιχειρηματικότητα καθώς είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που πέτυχε να πάρει από τις διεθνείς αγορές ένα τόσο μεγάλο ποσό, έχοντας το 100% της δραστηριότητας και των εσόδων της στην ελληνική αγορά. Το γεγονός ότι το κουπόνι του δανείου διαμορφώθηκε ψηλά, στο 10%, δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από την εικόνα της χώρας στις αγορές.

Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η διοίκηση της WIND απέσπασε πολύ θετικά σχόλια στη διάρκεια του roadshow που προηγήθηκε της έκδοσης του ομολογιακού και προχώρησε στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών την περασμένη Τρίτη με βεβαιότητα για το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

To θετικό κλίμα των αγορών απέναντι στη WIND ενισχύθηκε και από τις αξιολογήσεις των γνωστών οίκων Standard & Poor’s και Fitch που βαθμολόγησαν με Β stable και Β- αντίστοιχα το ομόλογο της εταιρείας βλέποντας σταθεροποίηση εσόδων, ενίσχυση ρευστότητας και αύξηση στα μελλοντικά έσοδα της WIND.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της Wind, τα 250 εκατ. Ευρώ θα αξιοποιηθούν για να αποπληρώσουν υφιστάμενο δανεισμό ύψους 175 εκατ. Ευρώ και για να ενισχύσουν το πλάνο ψηφιακής ανάπτυξης που ήδη υλοποιεί και το οποίο θα φτάσει το μισό δις. Ευρώ ως το 2020, συγχρηματοδοτούμενο από ίδια κεφάλαια, ένα μέρος του δανείου καθώς και από τους μετόχους της, η οποίοι μέσω ΑΜΚ θα εισφέρουν στα ταμεία της επιπλέον 25 εκατ. Ευρώ.

Η ΑΜΚ έχει και σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα για μια ελληνική εταιρεία καθώς  οι μέτοχοι της Wind, αν και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν πειστεί για τις αναπτυξιακές προοπτικές της και το ρόλο που θα διαδραματίσει στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία της χώρας.

Η διοίκηση της Wind έχει πολλές φορές αναφερθεί στο όραμα της για την Ψηφιακή Ελλάδα του 2020, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία υποδομών υπερ- υψηλών ταχυτήτων στην κινητή και τη σταθερή τηλεφωνία είναι μονόδρομος όχι μόνο για την ανάπτυξη της Wind αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις της κατευθύνονται σε δίκτυα νέας γενιάς τόσο στην κινητή (4G, 4G+) όσο και στη σταθερή τηλεφωνία (οπτικές ίνες ως τον τελικό χρήστη), χτίζοντας νέες υποδομές με εντατικούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικά η Wind αναφέρει ότι κατόρθωσε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς να πάει από το 0% στο 60% πληθυσμιακής κάλυψης στο 4G, κάνοντας χρόνο ρεκόρ πανευρωπαϊκά.  Στο τέλος του 2016 η πληθυσμιακή κάλυψη της Wind σε 4G θα φτάσει 75% περίπου, με ορίζοντα να αγγίξει το 100% το 2018. 

Παράλληλα, διοχετεύει σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών που θα προσφέρει υπερ-υψηλές ταχύτητες(100-300mbps) στη σύνδεση με το Internet. Tαχύτητες πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα και μάλιστα πάνω σε ιδιόκτητο δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμα τα πιλοτικά δίκτυα οπτικών ινών σε κάποιους δήμους της Αθήνας και της περιφέρειας και σύντομα θα συνδεθούν οι πρώτοι τυχεροί πελάτες…

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook