Τρία κρούσματα δηλώσεων βουλευτών υπέρ του Μπρέιβικ και των απόψεων που διατύπωσε στο παραληρηματικό μανιφέστο του καταγράφηκαν στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστρία με τα κόμματα να σπεύδουν να απομακρύνουν τα στελέχη και να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Την Πέμπτη ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε αποφάσισε την άμεση διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του βουλευτή Βέρνερ Κένιγκσχοφερ εξαιτίας των αμφιλεγόμενων θέσεών του για το διπλό μακελειό στη Νορβηγία.

Ο Κένιγνκσχοφερ είχε προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες σάλο με τις θέσεις του που δημοσιοποιούσε μέσω ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, για το μακελειό στο Όσλο: το συνέκρινε με τον αυστριακό νόμο για τις αμβλώσεις, ενώ ανέφερε πως ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει χιλιάδες φορές περισσότερα θύματα.

Στην ανακοίνωση της απόφασης της διαγραφής, ο Στράχε επικρίνει όχι μόνον τις αμφιλεγόμενες θέσεις του Βέρνερ Κένιγκσχοφερ, αλλά και τον «απαράδεκτο κύκλο φίλων του» στην προσωπική σελίδα του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στο Διαδίκτυο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχει θέση στην οικογένεια των Ελευθέρων κάποιος που αντιβαίνει στη γραμμή του κόμματος και επιμένει δογματικά (και) αδιόρθωτα στη λάθος συμπεριφορά του».

Σημειώνεται ότι ο Άντερς Μπρέιβικ έκανε επανειλημμένες αναφορές στην Αυστρία στο ογκώδες μανιφέστο, κάτι που προκάλεσε φρίκη στη χώρα.

Έγραφε συγκεκριμένα για τους «αδελφούς και τις αδελφές του στην Αυστρία», εκφράζοντάς τους μάλιστα τις ευχαριστίες του για τη βοήθειά τους στη σύνταξη του μανιφέστου. Ο δράστης, συγκαταλέγοντας την Αυστρία στις «χώρες που ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν υποταχτεί στην ισλαμική κυριαρχία» και αναφέροντας ως «εχθρικά πολιτικά κόμματα» τους Πράσινους τους Σοσιαλδημοκράτες και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, διότι «είναι αυτόχειρες ουμανιστές, καπιταλιστές της παγκοσμιοποίησης ή πολιτισμικοί μαρξιστές».

Συγχρόνως, δεν παραλείπει να εκφράσει συμπάθεια για τα δύο αυστριακά ακροδεξιά κόμματα, Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, τα οποία με ανακοινώσεις τους είχαν πάρει καθαρά αποστάσεις από το μανιφέστο.

Εντωμεταξύ, σάλο είχαν προκαλέσει στην Ιταλία οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά -κυβερνητικού εταίρου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- Μάριο Μποργκέζιο, ο οποίος χαιρέτισε τις ακροδεξιές απόψεις του 32χρονου Νορβηγού που σκόρπισε το θάνατο στο Όσλο και το νησί Ουτόγια. «Αν εξαιρέσεις τη βία, ορισμένες από τις απόψεις που εξέφρασε είναι σωστές. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι άριστες» δήλωσε ο Μποργκέζιο στον ραδιοφωνικό σταθμό Il Sole-24 Ore.

Είπε, επίσης, ότι συμφωνεί με τις ιδέες του Μπρέιβικ κατά του Ισλάμ και υιοθέτησε τις κατηγορίες κατά της Ευρώπης ότι παραδόθηκε αμαχητί στους μουσουλμάνους.

Η Λέγκα του Βορρά κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Μποργκέζιο μέσω του υπουργού Ρομπέρτο Καλντερόλι, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλιά του «παραλήρημα».

Με τις απόψεις του Μπρέιβικ συμφώνησε και ένας Γάλλος βουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ο Ζακ Κουτελά χαρακτήρισε τον Μπρέιβικ «αντιστασιακό» και «υπερασπιστή της Δύσης». Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την παρέμβαση της Μαρίν Λεπέν που απάλλαξε τον Κουτελά από τα καθήκοντά του και τον παρέπεμψε για διαγραφή στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook