Αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποκαταστήσει την έννομη τάξη στο βόρειο Κόσοβο, έπειτα από τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν την Τετάρτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής της Πρίστινας.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν θα υπάρξει επιστροφή, υπό καμιά συνθήκη και κανένα τίμημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θάτσι. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου θα αναλάβει άμεσα δράση, ξεκινώντας από σήμερα, για την αποκατάσταση των ζημιών.

Εν τω μεταξύ η δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) συνέχισε και χθες Πέμπτη την ανάπτυξη των μονάδων της στο βόρειο Κόσοβο, έπειτα από την ανάληψη του ελέγχου των μεθοριακών σταθμών Μπίρνιακ και Γιάρινε, από τους οποίους επιτρέπεται η διέλευση μόνο μικρών οχημάτων και αυτό με την ευθύνη του ίδιου του οδηγού.

Από την KFOR ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη δυνάμεων σε όλο το βόρειο Κόσοβο, με στόχο τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης. «Το δικαίωμα στην ελευθερία της κίνησης θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους τους πολίτες του Κοσόβου, ιδιαίτερα στο βορρά. Η χθεσινή εγκληματική και βίαιη επίθεση, ο εμπρησμός και οι πυροβολισμοί θα ερευνηθούν», ανέφερε η KFOR.

Το βράδυ της Τετάρτης ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά μελών της δύναμης του ΝΑΤΟ κοντά στο Γιάρινε στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, λίγη ώρα αφού κουκουλοφόροι πυρπόλησαν συνοριακό φυλάκιο σε κοντινό σημείο τρέποντας σε φυγή τους συνοριοφύλακες. Νωρίτερα ομάδα δεκάδων Σέρβων είχε πυρπολήσει τις εγκαταστάσεις στο συνοριακό πέρασμα του Γιάρινιε αναγκάζοντας τους συνοριοφύλακες να καταφύγουν στο κοντινό φυλάκιο της KFOR.

Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί επιχείρηση των δυνάμεων της Πρίστινας για την ανάληψη του ελέγχου των δύο μεθοριακών φυλακίων.