Τελευταία ενημέρωση: 21.28

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που πλήττει για μια ακόμη φορά τον Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, αποτεφρώνοντας εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων με καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια, χορτολιβαδική βλάστηση, απειλώντας και κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά έχει καλύψει όλη την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Βασιλείου και δυστυχώς σε συνδυασμό με τους ισχυρούς άνεμους που πνέουν και το δύσβατο ανάγλυφο, δεν προβλέπεται να τεθεί υπο έλεγχο τουλάχιστον στο επόμενο 24ωρο.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν εκκενωθεί τα χωριά Πλατανές, Κρύα Βρύση και Κεντροχώρι, ενώ το μεσημέρι αποφασίστηκε και η απομάκρυνση των κατοίκων απο το χωριό Ορνέ.

Η φωτιά βρίσκεται στην κυριολεξία έξω από τις αυλές των σπιτιών όπου οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποτρέψουν την είσοδό της μέσα στα σπίτια.

Ανησυχία υπάρχει και για πιθανή ανάγκη εκκένωσης και του χωριού Μέλαμπες καθώς τα πύρινα μέτωπα κατεθύνονται προς το χωριό όπως επίσης και το χωριό Σαχτούρια έχει σοβαρό πρόβλημα με τη φωτιά να έχει πλησιάσει.

Το απόγευμα έφασαν άλλα δύο αεροπλάνα Καναντέρ όπου ενίσχυσαν τις εναέριες δυνάμεις με τα δύο ακόμα πυροσβεστικά αεροπλάνα, Καναντέρ και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Ericson που έφθασαν το πρωί απο την Ελευσίνα και έχουν ριχτεί στη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης 28/7 στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της των χωριών Πλατανές και Κρύα Βρύση στο δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

\"\"

Να σημειωθεί ότι η φωτιά αρχικά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή, στα βορειοανατολικά του χωριού Πλατανές, ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικά σημεία και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων επεκτάθηκε σε τέτοιο βαθμό, που μετά από δύο ώρες περίπου, στις 11 το βράδυ, αποφασίστηκε η εκκένωση του Πλατανέ και της Κρύας Βρύσης, για προληπτικούς λόγους και για να αποφευχθούν τα χειρότερα ενώ νωρίς το πρωί εκκενώθηκε το Κεντροχώρι.

\"\"

Φωτογραφία του Γιώργου Παπαδάκη (Fata Μorgana Studios www.fata-morgana.gr)
που τραβήχτηκε 
εχθές το βράδυ από το Φραγκοκάστελο Σφακίων 

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Λιονή σε δηλώσεις της προς το Flashnews.gr, νωρίς το πρωί και ενώ βρισκόταν καθοδόν για το Δήμο Αγίου Βασιλείου ανέφερε ότι

\”η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε τα σπίτια και τις περιουσίες των ανθρώπων
\” ενώ τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή, υπήρξε άμεση συνεργασία με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όθωνα που ήδη βρίσκεται στην περιοχή, το Κέντρο επιχειρήσεων και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την ενίσχυση και τον καλύτερο συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.

\"\"   \"\"

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες, ωστόσο οι θυελλώδεις άνεμοι κρατούν τη φωτιά που μαίνεται σε 7 μέτωπα, σε εξέλιξη.

Στο σημείο,  επιχειρούν και επίγειες δυνάμεις με 23 οχήματα της Πυροσβεστικής και  46 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα, οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ από την πρώτη στιγμή \”σηκώθηκαν\” τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 Ιουλίου, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, είχαν παραδοθεί στις φλόγες χιλιάδες στρέμματα από πυρκαγιά που ξέσπασε λόγω της απροσεξίας ενός αγρότη που έκαιγε ξερά χόρτα στο χωράφι του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook