Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, πάσχουν από κάποιας μορφή ιογενούς ηπατίτιδας, και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπως πολλοί νομίζουν, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη την Πέμπτη, που έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας, έρευνα στην κορυφαία επιθεώρηση Lancet προειδοποιεί τα δύο τρίτα των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο είναι μολυσμένα με ηπατίτιδα C.

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πέντε ιοί ηπατίτιδας, που ονομάζονται A, B, C, D και E. Προκαλούν χρόνια λοίμωξη και συχνά οδηγούν σε κίρρωση του ήπατος, καρκίνο του ήπατος και τελικά θάνατο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, o πιο κοινός από αυτούς είναι ο ιός της ηπατίτιδας Β, ή HBV, ο οποίος μεταδίδεται μέσω μολυσμένου αίματος, από τη μητέρα στο νεογνό, καθώς και μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Στις 180 από τις 193 χώρες-μέλη του ΠΟΥ ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της ηπατίτιδας Β είναι πλέον υποχρεωτικός.

Παρόλα αυτά, ο ιός HBV παραμένει ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας που προκαλεί καρκίνο μετά το κάπνισμα, δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού.

Πιο άγνωστος στο ευρύ κοινό είναι ο ιός της ηπατίτιδας Ε, η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής. Απαντάται κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ωστόσο η συχνότητά του στις προηγμένες οικονομίες αυξάνεται, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Ανησυχητική είναι τις τελευταίες δεκαετίες η κατάσταση με τον ιό της ηπατίτιδας C, ή HCV η οποία μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου αίματος και είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών και των ασθενών με HIV.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet, ερευνητές από την Αυστραλία προειδοποιούν ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών πάσχουν από ηπατίτιδα C, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν.

Σε ορισμένες από τις 77 χώρες για τις οποίες είχε στοιχεία ο ΠΟΥ, το ποσοστό των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών που πάσχει από HCV υπερβαίνει το 60%. Μεταξύ άλλων στην Ισπανία (80%), τη Νορβηγία (76%), τη Γερμανία (75%), τη Γαλλία (74%), τις ΗΠΑ (73%) και την Κίνα (67%).

Από 5 έως 20 τοις εκατό βρέθηκε να κυμαίνεται το ποσοστό των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών που πάσχει από ηπατίτιδα Β.

Μέχρι σήμερα, αποτελεσματικά εμβόλια έχουν αναπτυχθεί κατά της ηπατίτιδας Α και B και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και κατά της ηπατίτιδας D. Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Ε είναι νέο και δεν χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως, ενώ για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει ακόμα εγκεκριμένο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από ηπατίτιδα πεθαίνουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι το χρόνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook