Προτεραιότητα στην ενίσχυση της παρουσίας του στη βουλγαρική αγορά καυσίμων με στόχο την κατάκτηση μεριδίου 15% έως το 2015, προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο ανάπτυξη του ομίλου ΕΛ.ΠΕ., σε σχέση με τις δραστηριότητές του στη ΝΑ Ευρώπη.

 Ο στόχος πρόκειται να υπηρετηθεί, όπως δημοσιεύει το energypress.gr,  τόσο με περαιτέρω ανάπτυξη του ήδη υπάρχοντος δικτύου πρατηρίων της τοπικής θυγατρικής EKO Bulgaria και με διεύρυνση των τοπικών υποδομών αποθήκευσης υγρών καυσίμων.

Δεξαμενές

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται άμεσα η κατασκευή νέων δεξαμενών με χωρητικότητα 40.000 κυβικών μέτρων, σε χώρο που έχει αποκτηθεί, ήδη, κοντά στη Σόφια. Η θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ. έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για την επένδυση των περίπου 10 εκατ. ευρώ και στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία για το διαγωνισμό που θα οδηγήσει, μέχρι το τέλος του έτους, στην επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή τους. Το project έχει υψηλό βαθμό προτεραιότητας για τον πετρελαϊκό όμιλο και εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012.

Η εταιρεία έχει προγραμματίσει, επίσης, να προσθέσει στο δίκτυό της, άλλα περίπου 20 πρατήρια στη βουλγαρική επικράτεια, έως το 2015. Με δεδομένο ότι για κάθε ένα πρατήριο το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 600.000 - 800.000 ευρώ, η συνολική επένδυση εκτιμάται στα 14-15 εκατ. ευρώ.

Αν και το πλάνο που έχει χαραχθεί προβλέπει αυτόνομο «χτίσιμο» του επιπλέον δικτύου, εφόσον προκύψει ευκαιρία με ενδιαφέρον οικονομικό αποτέλεσμα, εκφράζεται σιγουριά ότι η εταιρεία θα δηλώσει παρούσα. «Σε περίπτωση που βγει προς πώληση κάποιο από τα μικρά δίκτυα, δεν θα μείνουμε αδιάφοροι», τονίζεται αρμοδίως, πλην, όμως, διευκρινίζεται πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει τίποτε που να εξετάζεται.

Δίκτυα

Η τακτική της εξαγοράς υφιστάμενων δικτύων άλλωστε, κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι για την EKO Bulgaria, η οποία τα τελευταία έτη ενέταξε στην αλυσίδα της, μεταξύ άλλων και τα πρατήρια των Tempo Petrol και OPET Aygaz. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διατηρεί δίκτυο με συνολικά 82 πρατήρια σε όλη την επικράτεια, που υποστηρίζεται και από δεξαμενές, ενώ το μερίδιό της κυμαίνεται μεταξύ 10-11% της αγοράς. Παρόμοια δραστηριότητα θέλει να αναπτύξει ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. και στην αγορά της Σερβίας, αν και στην περίπτωση αυτή η προτεραιότητα δεν έχει ανάλογα υψηλή διαβάθμιση.