Την ανάγκη να υπάρξει μείωση έως και μηδενισμό των τελών προσγείωσης στο αεροδρόμιο Χανίων, τονίζει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Πλατανιά και Χανίων, Κύδων, σε επιστολή του προς φορείς.

Ο Σύλλογος στην επιστολή, περιγράφει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν από την υπερφορολόγηση οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και καταλυμάτων και τονίζει ότι με μια μείωση των τελών θα υπάρξει η προοπτική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου καθώς οι αεροπορικές εταιρείες θα αντιμετωπίζουν ως ελκυστικό τον προορισμό και τους χειμερινούς μήνες.

Ακολουθεί η επιστολή:

"Η παρούσα επιστολή έρχεται ως απάντηση στην επιστολή της 19ης Δεκεμβρίου της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων προς τους εκπροσώπους των θεσμών που αναγράφονται παραπάνω την οποία προσυπογράφουμε ομόφωνα. Τα επιχειρήματα της Ένωσης Ξενοδόχων είναι ότι η κατάργηση των τελών προσγείωσης από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, ότι η προσέλκυση τουριστών εκτός σαιζόν θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ και θα μειώσει την ανεργία.  

Θεωρούμε ότι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι βίλες των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι μέλη του συλλόγου μας έχουν περιέλθει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης και της υπερφορολόγησης. Είναι πλέον γεγονός που το ομολογούν όλοι ότι όσο σκληρά κι αν εργαστούμε κατά την τουριστική περίοδο δε φτάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες ολόκληρης της χρονιάς. Ενόψει των δυσκολιών αυτών που περιγράφουμε τις οποίες είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε, θεωρούμε ότι μια προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου και προσέλκυσης πτήσεων από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο μειώνοντας ή και μηδενίζοντας τα τέλη προσγείωσης, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία κι εμάς τους επιχειρηματίες του τουρισμού. 

Πέραν της σωστής επιχειρηματολογίας της Ένωσης Ξενοδόχων θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι της βόρειας Ευρώπης ψάχνουν μακροπρόθεσμη διαμονή κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε χώρες με καλό καιρό και πιο οικονομική διαβίωση και ήδη υπάρχουν τέτοια προγράμματα διαμονής στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Είναι καιρός να εξετάσει και η Ελλάδα το ενδεχόμενο να προτείνει τέτοια προγράμματα ιδίως στις νότιες περιοχές της όπου ο χειμώνας είναι ήπιος. Χωρίς όμως καλές και συχνές απευθείας αεροπορικές συνδέσεις τέτοια προγράμματα δεν είναι εφικτά. Αν καταφέρουμε και προσελκύσουμε τουρίστες το χειμώνα, θα βελτιώσουμε την πληρότητα και την καλοκαιρινή περίοδο μια και θα γίνουν γνωστά κι άλλα θέλγητρα της χώρας μας πέραν του ήλιου και της θάλασσας, όπως η φύση, η άθληση, η γαστρονομία, ο πολιτισμός κλπ.

Νομίζουμε ότι μια κίνηση μείωσης ή μηδενισμού των τελών προσγείωσης κατά τη χειμερινή περίοδο έχει σοβαρή πιθανότητα να προσελκύσει τις αεροπορικές εταιρείες και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού εκτός της συμβατικής καλοκαιρινής περιόδου. Ο τόπος μας το έχει ανάγκη όχι πλέον από άποψη πλουτισμού αλλά καθαρά με όρους οικονομικής επιβίωσης."