Συνθήκες καύσωνα επικρατούν στην Κύπρο με τον υδράργυρο να έχει «χτυπήσει κόκκινο», φτάνοντας στους 41 βαθμούς Κελσίου, την υγρασία να είναι στα ύψη και την ατμόσφαιρα να έχει γίνει ανυπόφορη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το φαινόμενο για τέτοια εποχή στην Κύπρο δεν είναι ασυνήθιστο, αλλά φέτος η κατάσταση είναι δραματική λόγω των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος της μεσημβρινές κυρίως ώρες, οι οποίες επιβάλλονται από την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, εξαιτίας της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και σήμερα, με ενδεχόμενο να ανέβει ακόμα ψηλότερα ο υδράργυρος. Από αύριο προβλέπεται μικρή πτώση, παρόλα αυτά θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα για την εποχή.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου εξέδωσε νέα προειδοποιητική ανακοίνωση για εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία σήμερα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η συνοπτική κατάσταση στην επιφάνεια, αλλά και στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα έχει ως αποτέλεσμα τις υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες 40 με 41 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό και 32 βαθμούς Κελσίου στα ψηλότερα ορεινά που αναμένεται να καταγραφούν».

Αυτή η περίοδος είναι πάντα για την Κύπρο η πιο θερμή του χρόνου. Σύμφωνα με στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας πριν από τέσσερα χρόνια, σαν σήμερα, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε σχεδόν στους 44 βαθμούς Κελσίου. Για μήνα Ιούλιο, η υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 110 χρόνων καταγράφηκε στις 20 Ιουλίου 1973 και ήταν 44,2.

Ιδιαίτερα θερμός προβλέπεται και ο Αύγουστος. Πέρσι την 1η Αυγούστου καταγράφηκε θερμοκρασία 46β. Κελσίου. Σημειώνεται ότι, οι κανονικές θερμοκρασίες για τον μήνα Αύγουστο είναι γύρω στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, 30-32 στα παράλια και 28 στα ψηλότερα ορεινά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook