Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις της ΡΑΕ για δημιουργία κανόνων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων χρεών των πελατών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΔΕΗ, καθώς τα «φέσια» στην αγορά αγγίζουν ήδη τα 430 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως δημοσιεύει η \”Ημερησία\”, οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ φθάνουν σήμερα τα 423 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων μεγάλο μέρος τους αφορά χρέη κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών), ενώ περίπου 190.000-200.000 νοικοκυριά και μικρές (κυρίως) επιχειρήσεις έχουν «φέσια» της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Αναφερόμαστε σε λογαριασμούς που δεν έχουν πληρωθεί για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Μάλιστα η ΔΕΗ εκτιμά ότι τα «φέσια» των ιδιωτών είναι πιθανόν να φθάσουν τα 200 εκατ. ευρώ για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Ηδη οι οφειλές των πελατών της ΔΕΗ που μετακινήθηκαν σε άλλον προμηθευτή (υπολογίζονται σε περίπου 20.000) ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί προς τους ιδιώτες προμηθευτές υπολογίζονται σε 2-3 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ πάντως επισημαίνει ότι «αντιμετωπίζει με ευαισθησία τους πελάτες της και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες διευκολύνσεις».

Με τη χθεσινή της ανακοίνωση πάντως η ΔΕΗ «άδειασε» για ακόμη μία φορά το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης (δηλαδή τη ΓΕΝΟΠ), το οποίο μία ημέρα νωρίτερα είχε στραφεί εναντίον της ΡΑΕ, κατηγορώντας την ότι προστατεύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών.

Προτάσεις ΓΕΝΟΠ

Στο σημείο αυτό όμως αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ που συμμετέχουν στο δ.σ. της ΔΕΗ είχαν διατυπώσει από κοινού τις προτάσεις της επιχείρησης προς τη ΡΑΕ σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των… κακοπληρωτών πελατών.

Θυμίζουμε ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν τη δημιουργία βάσης δεδομένων ανάλογης του Τειρεσία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ολοένα αυξανόμενους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της όξυνσης της κρίσης στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων οι προμηθευτές ζητούν αύξηση της εγγύησης σε πελάτες με ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την επέκταση του δικαιώματος απόρριψης αίτησης για προσφορά προμήθειας λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι μόνο στην περίπτωση οφειλών στον ίδιο προμηθευτή, αλλά και για οφειλές προς άλλον προμηθευτή.

Η ΡΑΕ έθεσε πριν από μερικές ημέρες σε δημόσια διαβούλευση -η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου- προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης του χρέους πελατών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook