Αλλαγή του καιρού με έλευση αφρικανικής σκόνης, ενίσχυση νοτιάδων και αύξηση της θερμοκρασίας από Δευτέρα, προβλέπει για την Κρήτη ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του κ. Λέκκα:

“Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού που αναμένεται από την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη,  μιας και τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι η ενίσχυση των Νοτίων ανέμων, η αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και η μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Η ενίσχυση των Νοτίων ανέμων αναμένεται ότι θα ξεκινήσει απο τα ξημερώματα της Δευτέρας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα βόρειες περιοχές της Κρήτης καθώς θα ευνοείται να λειτουργεί ως καταβάτης.  

Οι μέγιστες εντάσεις αναμένεται να εμφανισθούν από την Τρίτη νωρίς τις μεσημβρινές ώρες και θα διατηρηθούν έως και την Τετάρτη το μεσημέρι. Η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα σημειώσει τις υψηλότερες τιμές την Τρίτη, όπου στα βόρεια του νησιού οι μέγιστες τιμές πιθανά θα ξεπεράσουν και τους 30⁰C κατά τόπους. Η μεταφορά σκόνης αναμένεται να ξεκινήσει από την Δευτέρα με τις μέγιστες συγκεντρώσεις να σημειώνονται την Τρίτη και την Τετάρτη.

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι, με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία, από την Τετάρτη το απόγευμα, με την στροφή των ανέμων από Δυτικές διευθύνσεις, αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές αρχικά από τα δυτικά της Κρήτης και στη συνέχεια να κινηθούν και ανατολικότερα.
 
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες είναι η ακόλουθη:
 
Σάββατο 5 Νοεμβρίου

Καλός καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στα ΝΑ της Κρήτης υπάρχει μικρή πιθανότητα για ασθενή παροδική βροχή κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς στα 2 – 3 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε καλά για την εποχή επίπεδα με την ελάχιστη στους 15⁰C και τη μέγιστη στους 24⁰C.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

Αρχικά καλός καιρός ενώ από το μεσημέρι αναμένεται αύξηση των υψηλών νεφώσεων.
Οι άνεμοι στα δυτικά των Χανίων από ΝΔ διευθύνσεις στα 3 – 4 Μποφώρ, ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη θα παραμείνουν μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15⁰C έως 25⁰C.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου

Καιρός Νεφελώδης κυρίως από υψηλές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα είναι Νοτίων διευθύνσεων, στα δυτικά των Χανίων καθώς και σε βόρειες περιοχές της Κρήτης η ένταση τους θα φθάνει στα 5 – 6 και τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ. Στη νότια Κρήτη θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις με ένταση 3 – 4 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 16⁰C έως  28⁰C. Στα νότια η θερμοκρασία θα είναι 2 – 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η μεταφορά σκόνης από την Αφρική αλλά σε μικρές αρχικά συγκεντρώσεις.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου

Καιρός και πάλι Νεφελώδης με υψηλές νεφώσεις.
Οι Νότιοι άνεμοι, νωρίς από το πρωί της Τρίτης, αναμένεται ότι θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και στα βόρεια της Κρήτης η μέση ένταση τους θα είναι στα 5 – 6 τοπικά έως και 7 Μποφώρ, ενώ σε περιοχές ανατολικά του νομού Χανίων, στο Ρέθυμνο και σε περιοχές του Ηρακλείου ή ένταση τους θα είναι στα 8 Μποφώρ. Οι άνεμοι στα νότια της Κρήτης, στα ανατολικά θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις 3 – 4 , τοπικά έως και 5 Μποφώρ, ενώ στα δυτικά θα είναι ΝΔ,  3 – 4 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο με την μέγιστη τιμή να φθάνει και τους 30⁰C, ενώ χαμηλότερη θα είναι στα νότια τμήματα της Κρήτης.
Οι συγκεντρώσεις σκόνης αναμένεται να ανέβουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου

Ο καιρός αναμένεται αρχικά με αραιές νεφώσεις οι οποίες όμως από το απόγευμα θα πυκνώσουν και, με τα έως τώρα στοιχεία, προβλέπεται να εκδηλωθούν βροχές αρχικά από τα δυτικά της Κρήτης και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα.
Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από Νότιες διευθύνσεις ενισχυμένοι, με την τάση για σταδιακή εξασθένηση και στροφή τους από Δυτικές διευθύνσεις από τις μεσημβρινές προς τις απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.
Σταδιακά θα υποχωρήσουν και τα επίπεδα συγκέντρωσης της σκόνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook