Αμφίρροπη εξελίσσεται η εκλογική μάχη για την προεδρική εκλογή στις Η.Π.Α. και η νευρικότητα των αγορών αυξάνεται. Η πιθανότητα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές.  Ο φόβος Τραμπ κυριάρχησε την προηγούμενη εβδομάδα  στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, με τον δείκτη S & P 500 να σημειώνει το χειρότερο αρνητικό σερί από το 2008 και το χρυσό να πραγματοποιεί ισχυρό ράλι ανάκαμψης.

Οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν ενδιαφέρονται για προσωπικότητες, κόμματα και σκανδαλολογίες. Αυτά αποτελούν αντικείμενο των κοινωνιολογικών επιστημών. Οι αγορές φιλτράρουν τον θόρυβο και κινούνται με σκοπό να καλύψουν το κενό ανάμεσα στις προσδοκίες των προεδρικών εξαγγελιών και των πραγματικά υλοποιηθέντων. Για αρκετές δεκαετίες έχει παρατηρηθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο στις αμερικάνικες εκλογές. Όταν κερδίζουν οι Δημοκρατικοί παρατηρούνται ήπιες αποδόσεις τη χρονιά των εκλογών και υψηλότερες αποδόσεις την αμέσως επόμενη χρονιά. 

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν κερδίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Την χρονιά των εκλογών σημειώνονται μεγάλες αποδόσεις ενώ την  αμέσως επόμενη χρονιά οι χρηματιστηριακές αποδόσεις είναι πολύ πιο ήπιες.  Η ερμηνεία του φαινομένου αυτού σχετίζεται  προφανώς με το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι περιλαμβάνουν στα προεκλογικά τους προγράμματα ισχυρά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Στην προσδοκία υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων οι αγορές παρουσιάζουν έντονη άνοδο. Όταν οι προσδοκίες αυτές διαψευσθούν, οι αγορές προσγειώνονται σε ηπιότερες αποδόσεις. 

Αντίστοιχα οι Δημοκρατικοί περιλαμβάνουν στα προεκλογικά τους προγράμματα μέτρα που δεν είναι συνήθως ιδιαίτερα φιλικά προς τις επιχειρήσεις. Έτσι οι αγορές είναι επιφυλακτικές στην προσδοκία υλοποίησης αυτών. Όταν διαπιστώσουν ότι οι φόβοι τους διαψεύδονται, πραγματοποιούν ισχυρότερες ανοδικές κινήσεις.

Στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση τα πράγματα διαφοροποιούνται από το παραδοσιακό υπόδειγμα. Εφόσον κερδίσει η Κλίντον δείχνει να επαληθεύεται το σύνηθες μοντέλο, ήπια κέρδη το 2016 και προσδοκία για μεγαλύτερα κέρδη το 2017.  Στην περίπτωση νίκης του Τραμπ όμως οι αγορές δείχνουν μία ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα. Παρά τις εξαγγελίες του για μείωση της φορολογίας τόσο στις εταιρείες όσο και στα φυσικά πρόσωπα, οι επενδυτές θεωρούν ότι η αντι-εμπορική του ατζέντα θα βλάψει τελικά την παγκόσμια οικονομία. Έτσι στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι προεκλογικές του εξαγγελίες, οι αγορές μάλλον θα ανακουφισθούν, αυξάνοντας τις πιθανότητες για εντονότερη ανοδική κίνηση.

Σε περίπτωση νίκης Τραμπ και επικράτησης του στο Κογκρέσο, ευνοούνται οι κλάδοι των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, της βιοτεχνολογίας , της άμυνας, των μεγάλων τραπεζών και των ασφαλειών. Αντίθετα  σε περίπτωση νίκης Κλίντον και επικράτησης της στο Κογκρέσο, ευνοούνται οι κλάδοι των βασικών υλικών, της μηχανολογίας, των κατασκευών και της εναλλακτικής ενέργειας. Θα πληγούν οι εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου και του κλάδου βιοτεχνολογίας λόγω του περιορισμού της αύξησης των τιμών των φαρμάκων καθώς και οι τράπεζες λόγω του κινδύνου εισαγωγής αυστηρότερων κανόνων και υψηλότερης φορολογίας.
Τα αντιφατικά δεδομένα των δημοσκοπήσεων προδικάζουν  μία άκρως ενδιαφέρουσα μονομαχία.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook