Για απαράδεκτη συμπεριφορά και αντιμετώπιση του πρώην υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη απέναντί τους, κάνουν λόγο τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Όπως αναφέρουν στη συνάντηση που είχαν μαζί του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Χανιά και πριν την απομάκρυνσή του από το υπουργείο, όταν του παρέθεσαν τα προβλήματα της παιδείας και τις ανάγκες, εκείνος αποκρίθηκε ότι λένε “τετριμμένα πράγματα”.

Αναλυτικά όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου:

“Κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας κου Φίλη στα Χανιά και κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που είχε οργανωθεί από το σύλλογο δασκάλων και την ΕΛΜΕ έξω από το συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού με το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν Χανίων.

Από την πλευρά μας θέσαμε τα ζητήματα και τα αιτήματα του κλάδου με αιχμή τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, την έλλειψη μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, τη διάλυση του ολοήμερου σχολείου με την έλλειψη υπεύθυνου δασκάλου, την απαξίωση του νηπιαγωγείου και της ειδικής αγωγής, το έντονο κτηριακό πρόβλημα στο Νομό, την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Η στάση του Υπουργού ήταν απαράδεκτη καθώς μας αντιμετώπισε λέγοντας ότι λέμε «τετριμμένα πράγματα». Τη στιγμή που τα σχολεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού και που χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν χάσει τη δουλειά τους, μίλησε για «πλεονάσματα προσωπικού στην εκπαίδευση» που «κρύβονται», για «πελατειακό καθεστώς» στους διορισμούς στα σχολεία και δικαιολόγησε τη δραματική μείωση του προσωπικού κατά 35.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς στα χρόνια των μνημονίων μιλώντας για υπογεννητικότητα. Χρησιμοποίησε για μια ακόμη φορά τα μνημονιακά παραμύθια ότι οι δαπάνες για την Παιδεία πρέπει να ακολουθούν την «ανάπτυξη» της χώρας και ότι «δεν μπορούν να μοιράζουν λεφτά που δεν υπάρχουν».

Όταν του επισημάναμε ότι το κεφάλαιο κερδίζει την ίδια περίοδο που εμείς υποφέρουμε απλά έδειξε κατανόηση και μίλησε για «απλά κάποιες καθυστερήσεις στις προσλήψεις αναπληρωτών.

Προσπάθησε διαρκώς να χρησιμοποιήσει το γνωστό νεοφιλελεύθερο μοτίβο αντίθεσης συμφερόντων μαθητών – εκπαιδευτικών και μετάθεσε την ανάγκη μόνιμων διορισμών στη σχέση μας με τους δανειστές. Υπεραμύνθηκε της μείωσης του ωραρίου λέγοντας ότι έγινε για εκπαιδευτικούς λόγους όμως απέφυγε να απαντήσει στο γιατί δεν έγινε, πάλι για παιδαγωγικούς λόγους, μείωση της αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, λέγοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχουν πολλοί μαθητές ανά τμήμα. Για το κτηριακό δήλωσε αναρμόδιος, όμως εκεί που «έδωσε τα ρέστα του» ήταν στο προσφυγικό, όταν προσπάθησε να δικαιολογήσει το γκέτο που στήνεται μέσα στα σχολεία για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες διαφέρουν από τους μετανάστες που ήρθαν παλαιότερα από τη ανατολική Ευρώπη γιατί θέλουν να φύγουν και ότι δεν έχουν κάνει εμβόλια.

Η υιοθέτηση των αυτούσιων των μνημονιακών πολιτικών από τη πλευρά του κου Φίλη δεν μας εκπλήσσει. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο τις εξυπηρέτησε πλήρως όπως άλλωστε και ολόκληρη η κυβέρνηση. Δεν μας εκπλήσσουν ούτε η υιοθέτηση επιχειρημάτων που κινούνται στα όρια του ρατσισμού για να δικαιολογηθούν οι πολιτικές επιταγές της ΕΕ. Αποχαιρετάμε τον κ. Φίλη χαιρετίζοντας τους εκπαιδευτικούς που διαδήλωσαν  ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου μας, αλλά και τους εκατοντάδες μαθητές των Χανίων που σήμερα το πρωί κατέλαβαν τα σχολεία τους και διαδήλωσαν στο κέντρο των Χανίων φωνάζοντας «ψωμί, παιδεία ελευθερία – θέλουμε τους πρόσφυγες μέσα στα σχολεία», δίνοντας ένα ισχυρό χαστούκι στο ρατσισμό.

Δηλώνουμε ότι θα υποδεχτούμε το νέο Υπουργό εντείνοντας τους αγώνες μας ενάντια στα μνημόνια, τις περικοπές, την αδιοριστία, την ανεργία, τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης τους αποκλεισμούς και το ρατσισμό.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook