Το Διοικητικό Συμβούλιο  του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων στην συνεδρίαση του στις 02-11-2016  και κατά πλειοψηφία εκφράζει την αντίθεση του και καταδικάζει την σύναψη της συμφωνίας (CETA).

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής;

“Σε αντίθεση με την μειοψηφία του Δ.Σ  πιστεύουμε ότι  αφού πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία αφορά άμεσα τους μικρούς εμπόρους και τους  αυτοαπασχολούμενους και επίσης πιστεύουμε ότι θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για την κοινωνία .  

Η  συμφωνία CETA (Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία) της ΕΕ με τον Καναδά που υπογράφηκε στις 30-10-2016, δεν είναι  μια απλή εμπορική συμφωνία καθορισμού προδιαγραφών προϊόντων και υπηρεσιών. Αποτελεί ισχυρό μέσο άρσης κάθε εμποδίου για τη διείσδυση και δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στις καπιταλιστικές αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η CETA θα καταργήσει το 99% των τελωνειακών δασμών ανάμεσα στην ΕΕ και στην Οτάβα, θα τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο του Καναδά τους επόμενους μήνες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων της ΕΕ προκειμένου να καταστεί οριστική.
Συνιστά τεκμήριο της επιθετικότητας του κεφαλαίου και της βαρβαρότητας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.
Συνιστά  στόχο των μονοπωλιακών ομίλων για  να διευρύνουν την δράση τους και τα κέρδη τους. 
Συνιστά εργαλείο για μειώσεις μισθών και χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων, εκτίναξη της ανεργίας. 
Σαρώνει κάθε μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, για την επιδίωξη της μέγιστης κερδοφορίας  των μονοπωλιακών ομίλων που ανταγωνίζονται σφοδρά για τον έλεγχο των πλήρως απελευθερωμένων αγορών. 
Οδυνηρά θα είναι τα αποτελέσματά της και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τη φτωχομεσαία αγροτιά.
Παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους κοινωνικές υπηρεσίες (Υγεία ,Παιδεία ) που καλύπτονται από το κράτος, δίνοντάς τους μέχρι και ιδιωτικά “δικαστήρια” για να επιβάλλουν ανεμπόδιστα την εμπορευματοποίησή τους, στο όνομα της “προστασίας των επενδυτών”. 
Η CETA ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο για τη σύναψη από την ΕΕ και άλλων αντιλαϊκών συμφωνιών, της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ και της (TISA), της πολυμερούς συμφωνίας για τις υπηρεσίες.

Αυτήν τη συμφωνία εγκρίνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και τα κόμματα που συμφωνούν με τις πολιτικές της Ε.Ε.
Καμία έκπληξη δεν προξενεί ότι η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της υπογραφής της CETA, συνεπής με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της, που υπηρετεί σταθερά τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. 
Καμία έκπληξη δεν μας προξενεί ότι τα παραπάνω συνδικαλιστικά μας όργανα  ΟΕΣΚ ,ΕΣΕΕΕ δεν καταδικάζουν την συμφωνία . 
Αλήθεια δεν γνωρίζουν ή συμφωνούν με την αντιλαϊκή   συμφωνία της CETA;
Εμείς καταδικάζουμε  την συμφωνία και καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς να πράξουν ανάλογα ,να πάρουν θέση  . 
Απαιτούμε την ακύρωση  της CETA, της TTIP και των άλλων αντιδραστικών συμφωνιών, δυναμώνοντας την πάλη μας ενάντια στις  αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, και τις ενώσεις τους .”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook