Πλήρης ημερών «έφυγε» ο ομογενής Γεώργιος Βαρουχάκης, κλείνοντας το κεφάλαιο μίας ζωής γεμάτης αγώνα, ανιδιοτελούς αγάπης για τον συνάνθρωπο, την φύση και το Κρητικό στοιχείο, σύμφωνα με την Παγκρήτια Ένωση Αμερικής.

Η ζωή του Γ. Βαρουχάκη, από την Καλυβιανή της Κισσάμου, είναι η ιστορία ενός μετανάστη που εργάσθηκε πολύ, δημιουργούσε διαρκώς, σεβόταν τον άνθρωπο, προσέφερε στην κοινωνία και δεν ξέχασε ποτέ τις καταβολές του. Από μικρός έμαθε να «βγάζει το ψωμί του» πλένοντας μπουκάλια κρασιού και λαδιού στην Αλεξάνδρεια, όπου τον έστειλαν οι γονείς του. Συνέχισε την εκπαίδευσή του, όταν υπηρέτησε στο Ελληνικό Ναυτικό και εργάσθηκε στην Αθήνα ως λογιστής.

http://usa.greekreporter.gr/files/2011/07/George-Varouh.jpgΑκολούθησε την καρδιά του όταν παντρεύτηκε την Αμερικανίδα, Hedy Klein, που γνώρισε κατά τη διάρκεια των διακοπών της στην Ελλάδα το 1937 και δεν δίστασε να πάει στο Οχάιο, όπου εγκαταστάθηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά.

Ο κατά κόσμο, George Varouh, ανίχνευσε πολλές επαγγελματικές διαδρομές, μέχρι να δημιουργήσει με επιτυχία τις δικές του επιχειρήσεις διανομής πετρελαίου, το 1957. Κι από τότε δεν σταμάτησε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και σε άλλους τομείς, εδραιώνοντας οικονομικά την οικογένειά του.

Όμως η μεγάλη οικονομική του επιτυχία δεν αλλοίωσε την ευγενική του φύση. Η Κρητική του καρδιά εξέφραζε με κάθε τρόπο την αγάπη του προς τον συνάνθρωπο, την Ορθοδοξία και κυρίως στο Κρητικό στοιχείο της Αμερικής.

Από τις πρώτες του έγνοιες υπήρξε η εκπαίδευση των νέων αφού δώρισε στο ταμείο Υποτροφιών της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (ΠΕΑ) 150.000 δολάρια στη μνήμη της αγαπημένης του και επί 61 χρόνια συντρόφου και λίγο αργότερα στη μνήμη του γιου του Νικόλα. Δημιούργησε, επίσης, Ταμείο Υποτροφιών τον Κρητικό Σύλλογο του Cleveland, ο οποίος από το 2009 φέρει το όνομά του.

Οι γιοι του Άρης και Ρόναλτ, ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα τους, συνέχισαν τις δωρεές στο Ταμείο Υποτροφιών της ΠΕΑ και στα Κρητικά σωματεία.

Η φιλανθρωπική του δράση υπήρξε μεγάλη μέσα στην Ελληνοαμερικανική, αλλά και στην ευρύτερη Αμερικανική κοινωνία. Υπήρξε, επίσης, φιλόζωος και προσέφερε οικονομική βοήθεια και σε πολλούς οργανισμούς προστασίας ζώων.

«Ας τιμήσουμε τη μνήμη του και ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για όσα έκανε έμπρακτα συνεχίζοντας τον έργο του με προσφορά και εθελοντισμό για τη διασφάλιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΑ, Γιάννης Μάνος, εκφράζοντας στους οικείους του εκλιπόντος τα εγκάρδια και ειλικρινή συλλυπητήριά του για την απώλειά του Γ. Βαρουχάκη. Και συνεχίζει: « Η ζωή του θα συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας διδάσκει τις αξίες της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς στον συνάνθρωπό και της αλληλεγγύης. Το έργο του θα αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο και παρακαταθήκη στην ιστορία της Κρητικής και ευρύτερα Ελληνικής παρουσίας στις ΗΠΑ.

Θα τον θυμόμαστε πάντα».

Στη μνήμη του μεγάλου Κρητικού Eυεργέτη και Ανθρωπιστή η ΠΕΑ αφιερώνει το ακόλουθο απόσπασμα από την «Ασκητική», του Καζαντζάκη:

«...Άκου την καρδιά σου κι ακολούθα τον. Σύντριψε το σώμα σου κι ανάβλεψε:

Όλοι είμαστε ένα!

Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι συ.

Αγάπα τα ζώα και τα φυτά, γιατί ήσουνα συ, και τώρα σε ακλουθούν πιστοί συνεργάτες και δούλοι.

Αγάπα το σώμα σου• μονάχα με αυτό στη γης ετούτη μπορείς να παλέψεις και να πνεματώσεις την ύλη.

Αγάπα την ύλη• απάνω της πιάνεται ο Θεός και πολεμάει. Πολέμα μαζί του.»