«Μας έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι». Με αυτή τη φράση διπλωματική πηγή της Ευρώπης αναφέρεται στο protothema.gr στη σημερινή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και στην προοπτική που ανοίγεται για την σχέση ΗΠΑ – ΕΕ. Το πολιτικό «τσουνάμι» που ξεκίνησε από τη δυτική πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται να έρχεται πλέον με φόρα προς την ανατολική πλευρά και να δημιουργεί κλίμα ενόψει των γαλλικών και γερμανικών εκλογών και του ιταλικού δημοψηφίσματος. Κλίμα, το οποίο κύκλοι της Ευρώπης εκτιμούν ότι σαφώς ενισχύει και νομιμοποιεί φαινόμενα όπως η Μαρί Λεπέν, το ξενοφοβικό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ή τον Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία που θέλουν μια Ευρώπη που θα επιστρέψει στα σύνορα, θα κλείσει τους δρόμους της μετανάστευσης και θα γίνει οικονομικά πιο εθνικιστική. 

Παράλληλα ανησυχίες εκφράζονται για την προσπάθεια εμπορικής σύγκλισης των μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και της ΕΕ που πρόσφατα επιδίωξε την υπογραφή ενός deal σύγκλισης και πιο ελεύθερης διακίνησης προϊόντων. 

Ήδη στο Βερολίνο η ανησυχία είναι διάχυτη με την κυβέρνηση Μέρκελ να έχει εκπονήσει ήδη τα δικά της εναλλακτικά σχέδια για το τι θα συμβεί. Η πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο δείχνει αμήχανη, όμως είναι ξεκάθαρο πως οι θέσεις Σόιμπλε για τη μη φιλική διευθέτηση των χρεών χωρών, όπως η Ελλάδα, να κερδίζει έδαφος. Σύμφωνα πάντα με την ίδια διπλωματική πηγή, η Γερμανία βγαίνει ενισχυμένη στο εσωτερικό της ΕΕ και απαλλαγμένη από πιέσεις για το τι πρέπει να κάνει με τις προβληματικές χώρες του ευρωπαϊκού νότου. 

Η ανησυχία της Γερμανίας αυτή τη στιγμή πάντως έχει περισσότερο να κάνει με την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματαγορών, τη σχέση ευρώ – δολαρίου και την ανάγκη να υπάρξουν γέφυρες με τη νέα κυβέρνηση ενός απρόβλεπου πολιτικού όπως ο Αμερικανός Κροίσος. 

Πάντως οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως αυτή τη στιγμή αλλά και για αρκετό καιρό μετά, γκρίζο σημείο θα είναι η συνεργασία μεταξύ Τραμπ  και ΔΝΤ. Μέχρι στιγμής και παρά τις διαφωνίες που οι ίδιοι εσωτερικά είχαν, οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων όταν επρόκειτο να επιβάλουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παρά τη θέληση των υπό ανάπτυξη χωρών. Η ρητορική Τραμπ δείχνει πως δεν θα υπάρξουν θυσίες υπέρ τρίτων χωρών. Επίσης ο πόλεμος των οποίο ο κ. Τραμπ επιφύλαξε απέναντι στους Μουσουλμάνους αλλάζει πολλά και ως προς την πίεση που με το μεταναστευτικό ασκείται στην Ευρώπη και την Ελλάδα κατ΄επέκταση. «Θα αναγκαστεί η Ευρώπη να γίνει πιο δυναμική. Να ασκήσει η ίδια πολιτικές, ενδεχομένως όχι και σε μεγάλη συνεννόηση με τις ΗΠΑ» αναφέρει η καλά ενημερωμένη μας πηγή.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook