Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία καταγγέλλει την κακοδιαχείριση στην Ελλάδα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Ειδικότερα, στην Γραπτή Ερώτησή του που απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οδυσσέας Βουδούρης, προέβη, με δημόσιες δηλώσεις, σε αποκαλύψεις σχετικά με ανεπάρκειες στην απορρόφηση και στην διαχείριση των πόρων που προορίζονται για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών».

«Ο κ. Βουδούρης», συνεχίζει ο Νότης Μαριάς «αναφέρει σε επιστολή του στις 12/9/2016 προς τον αρμόδιο υπουργό ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Νόμου 4375/2016 και ειδικότερα όσον αφορά τις διατάξεις που σχετίζονται με την διοικητική οργάνωση των δομών φιλοξενίας. Το γεγονός αυτό, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, έχει αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται από την Ε.Ε. η οποία ανέρχεται στο 28%».

Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς τονίζει ότι «ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στην απροθυμία τήρησης των διεθνών προδιαγραφών στην κατασκευή των δομών φιλοξενίας, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, ενδεχόμενες συνακόλουθες απευθείας αναθέσεις και υπερκοστολογήσεις των έργων».

Ενόψει των παραπάνω ο Νότης Μαριάς ρωτά την Επιτροπή αφενός ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ενόψει των παραπάνω δηλώσεων του πρώην Γενικού Γραμματέα σε σχέση με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για τους πρόσφυγες και αφετέρου ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να απορροφηθούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.   

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οδυσσέας Βουδούρης, προέβη, με δημόσιες δηλώσεις, σε αποκαλύψεις σχετικά με ανεπάρκειες στην απορρόφηση και στην διαχείριση των πόρων που προορίζονται για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Βουδούρης αναφέρει σε επιστολή του στις 12/9/2016 προς τον αρμόδιο υπουργό ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Νόμου 4375/2016 και ειδικότερα όσον αφορά τις διατάξεις που σχετίζονται με την διοικητική οργάνωση των δομών φιλοξενίας. Το γεγονός αυτό, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, έχει αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται από την Ε.Ε. η οποία ανέρχεται στο 28%.

Επιπλέον, ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στην απροθυμία τήρησης των διεθνών προδιαγραφών στην κατασκευή των δομών φιλοξενίας, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, ενδεχόμενες συνακόλουθες απευθείας αναθέσεις και υπερκοστολογήσεις των έργων.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Ποιες ενέργειες θα αναλάβει ενόψει των παραπάνω δηλώσεων του πρώην Γενικού Γραμματέα σε σχέση με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων;

2.Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου να απορροφηθούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών;