Η Παρασκευή Μικέλη, μια από τις γηραιότερες ομογενείς, άφησε την τελευταία της πνοή την Τετάρτη, σε ηλικία 103 ετών, στο σπίτι της στο Φορτ Λι της Νέας Ιερσέης.

Η εκλιπούσα, όπως επεσήμανε ο γιος της Βασίλειος στον «Εθνικό Κήρυκα», είχε πλήρη διαύγεια, ασχολούνταν με την μαγειρική και αυτοεξυπηρετούνταν, και μόλις τους τελευταίους έξι μήνες κλονίστηκε η υγεία της.

Η ζωή της μία περιπέτεια, με ευτυχής κατάληξη, όπως των περισσοτέρων μεταναστών που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γεννήθηκε το 1908, στην Άνω Λεσινίτσα της Βορείου Ηπείρου. Παντρεύτηκε τον Στέφανο Μικέλη, που τότε ήταν μετανάστης στην Αμερική και ασχολήθηκε με την εστίαση. Την εποχή εκείνη, όπως και οι άλλες Βορειοηπειρώτισσες που είχαν τους άνδρες τους στην ξενιτιά, η Παρασκευή έμεινε στο χωριό και μεγάλωνε τους δύο τους γιους, τον Βασίλειο και τον Δημήτριο.

Το 1945, όταν πλέον είχαν κλείσει τα σύνορα, η Παρασκευή Μικέλη δραπέτευσε με τους δύο γιούς της. Για δύο χρόνια παρέμειναν στην Ελλάδα μέχρι να εγκριθούν τα χαρτιά τους να πάνε στην Αμερική.

Η πολυπόθητη μέρα ήρθε στις 5 Φεβρουαρίου το 1947, όταν έφτασαν στη Νέα Υόρκη. Τα παιδιά πήγαν στο σχολείο. Ο Βασίλειος μετά τις σπουδές στο Κολέγιο και αφού αφυπηρέτησε από τον Αμερικανικό Στρατό, ασχολήθηκε με τα εστιατόρια και μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό του, που σήμερα δεν ζουν, συνδέθηκαν με τον ιστορικό Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και πρωτοστάτησαν στον αγώνα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας για τα θέματα της Βορείου Ηπείρου.

Ο Βασίλειος Μικέλης έχει διατελέσει πρόεδρος του «Πύρρου» και της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών.

Στερνό αντί στην Παρασκευή Μικέλη θα πούνε τα δύο παιδιά της, Βασίλειος και Σωτηρία, τα εννέα εγγόνια και τα εννέα δισέγγονά της, στην νεκρώσιμη ακολουθία που θα ψαλλεί το Σάββατο, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο Τέναφλάι της Νέας Ιερσέης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook