Έχασαν από μωρά τις μητέρες τους, αλλά έχουν ο ένας τον άλλον. Ο Little John και ο Νικήτας γνωρίστηκαν στις κτηνιατρικές εγκαταστάσεις του \”Αρκτούρου\” στον Αετό Φλώρινας και είναι αχώριστοι σαν αδέλφια. Τα δύο ορφανά αρκουδάκια είχαν βρεθεί την περασμένη άνοιξη, το πρώτο να κλαίει σπαρακτικά καλώντας τη μητέρα του σε δασική περιοχή του Αργους Ορεστικού Καστοριάς, το δεύτερο στο Περτούλι Τρικάλων, στη στάνη κτηνοτρόφου που το κρατούσε για… κατοικίδιο, αναφέρει άρθρο στο Έθνος.

Η μικρή τους ηλικία -μόλις δύο και τριών μηνών- και το γεγονός ότι δεν είχαν εξοικειωθεί ακόμα με την ανθρώπινη παρουσία γέννησαν ελπίδες πως δεν θα ζήσουν όλο το υπόλοιπο της ζωής τους στην αιχμαλωσία.

Ο Αμερικανός ειδικός Τζον Μπίτσαμ, στον οποίο οφείλει το όνομά του ο Little John, είχε τον τρόπο: το δικό του πρωτόκολλο, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο Αϊνταχο των ΗΠΑ, προβλέπει την περίθαλψη και εκπαίδευση των ορφανών με την ελάχιστη παρουσία του ανθρώπου, και τελικό στόχο την απελευθέρωσή τους τον ερχόμενο χειμώνα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η πρώτη εφαρμογή του στην Ελλάδα προχωρά με επιτυχία και ήδη τα δύο μικρά έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο της εκπαίδευσης. Τις προηγούμενες ημέρες μεταφέρθηκαν σε μεγάλη, περιφραγμένη δασική έκταση 10 στρεμμάτων, όπου θα βλέπουν ελάχιστα έως καθόλου τους ανθρώπους που τα ταΐζουν, θα παρακολουθούνται από κάμερες και θα εκπαιδευτούν να ψάχνουν μόνα τους την τροφή τους. Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο στοιχείο, από το οποίο θα εξαρτηθεί αν θα απελευθερωθούν πριν ή μετά την περίοδο του χειμέριου ύπνου.

\"Η

Η Μελίνα Αυγερινού με τον μικρό Νικήτα την περασμένη άνοιξη, όταν βρέθηκε σε στάνη στο Περτούλι Τρικάλων. «όταν θα βεβαιωθούμε ότι δεν εξαρτούν πλέον το φαγητό τους με τον άνθρωπο, θα είναι έτοιμα για απελευθέρωση», λέει

\”Κρύβουμε το φαγητό πάνω στα δέντρα και σε διάφορα σημεία μέσα στο δάσος, αφενός για να μη μας βλέπουν κι αφετέρου για να μάθουν να το αναζητούν με την όσφρηση. Οταν θα βεβαιωθούμε ότι δεν εξαρτούν πλέον το φαγητό τους από τον άνθρωπο, θα είναι έτοιμα για απελευθέρωση\” είπε στο \”Εθνος\” η Μελίνα Αυγερινού, ο ένας από τους μόλις δύο ανθρώπους που έβλεπαν τα αρκουδάκια στη φάση της προσαρμογής, όταν χρειάζονταν τάισμα με το μπιμπερό και συνεχή ιατρική παρακολούθηση.

\"Τα
Τα δύο αρκουδάκια μεγάλωσαν, ζωήρεψαν και πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του προγράμματος που θα ολοκληρωθεί με την απελευθέρωσή τους

Η συμπεριφορά τους αρχίζει πλέον να θυμίζει αυτήν των άγριων ελεύθερων αρκούδων. Είναι δραστήρια, παίζουν και παλεύουν μεταξύ τους, σκαρφαλώνουν στους κορμούς, βουτούν στο νερό της πισίνας τους και το διαιτολόγιό τους περιλαμβάνει -εκτός από γάλα- και φρούτα που θα έβρισκαν και στη φύση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook