Τα πέντε συνεχόμενα χρόνια από το 2011 έως το 2015 ήσαν τα θερμότερα στα μετεωρολογικά χρονικά και το φετινό 2016 πιθανότατα θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).

Η έκθεση του ΠΜΟ αναφέρει ότι η θερμοκρασία του πλανήτη βρίσκεται 0,57 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (με περίοδο αναφοράς τα έτη 1961-1990). Η πενταετία 2011-15 ήταν η πιο ζεστή για όλες τις ηπείρους πλην της Αφρικής. Στην Ευρώπη ειδικότερα, οι θερμοκρασίες ήσαν πάνω από ένα βαθμό Κελσίου μεγαλύτερες σε σχέση με τον διαχρονικό μέσο όρο.

Ήδη η παγκόσμια θερμοκρασία βρίσκεται ένα βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, πλησιάζοντας επικίνδυνα το όριο ανόδου του ενάμιση βαθμού, που έθεσε η διεθνής συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση του ΠΜΟ επίσης, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνει ότι πολλές επιστημονικές μελέτες συνδέουν την αύξηση της θερμοκρασίας με συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, καύσωνες, πλημμύρες κ.α.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook