Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Νοέμβριο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίθ Θαπατέρο, όπως αναμενόταν, ύστερα από τις βελτίωση των επιδόσεων του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και την περιορισμένη μείωση της ανεργίας.

Ανακοινώνοντας την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, αντί του Μαρτίου του 2012, ουσιαστικά ενέδωσε στην επιθυμία του διαδόχου του Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι ο Χοσέ Θαπατέρο ανακοίνωσε τη διαλυση της Βουλής τον Σεπτέμβριο, ώστε να έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση έως τα τέλη του έτους με ζητούμενο τη διασφάλιση της σταθερότητας.

Ήταν μία κίνηση ευρέως αναμενόμενη προκειμένου να εκμεταλλευτεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα την ελαφρά άνοδο που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις και τη βελτιωμένη εικόνα στα επίπεδα της ανεργίας τους θερινούς μήνες.

Η Ισπανία δέχεται έντονες πιέσεις από τις χρηματαγορές μετά την έκθεση περί πιθανής υποβάθμισής της από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος επικαλέστηκε την ασθενή ανάπτυξη της οικονομίας, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες των περιφερειών, καθώς και άλλα προβλήματα για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Ο Χοσέ Θαπατέρο τόνισε ότι η επίσπευση των εκλογών έχει στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη στη χώρα το 50% των ερωτηθέντων έλεγε «ναι» στην προοπτική πρόωρων εκλογών, έναντι 42% που δήλωνε ότι ο Θαπατέρο οφείλει να εξαντλήσει την τετραετία του. 

Ο Θαπατέρο

Ο Χοσέ Θαπατέρο εξελέγη πρωθυπουργός της Ισπανίας τον Μάρτιο του 2004, λίγες μόλις ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της αλ Κάιντα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης.

Επανεξελέγη το 2008, ωστόσο, η δεύτερη θητεία του σημαδεύτηκε από την οικονομική κρίση, η οποία χτύπησε ιδιαίτερα την ισπανική οικονομία με άνοδο της ανεργίας στα επίπεδα του 20%.

Επιπλέον, η χώρα «παλεύει» εδώ και αρκετούς μήνες να γλιτώσει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

Η κακή οικονομική κατάσταση είχε ως φυσικό επακόλουθο την ραγδαία πτώση των ποσοστών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), η οποία καταγράφηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

Από τον περασμένο Μάιο, οπότε διεξήχθησαν οι τοπικές εκλογές, ένα μόνο θέμα κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή της χώρας: η ημερομηνία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ακλόνητο φαβορί για τη νίκη στις προσεχείς εκλογές είναι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διεκδικήσει την τρίτη θητεία με τον νυν υπουργό Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα. Ο Ρουμπαλκάμπα θεωρείται εξαιρετικά χαρισματικός πολιτικός, ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατρέψει την τάση στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.