Ο Βρετανός Πολ Ρέι, τον οποίο ο δράστης του διπλού μακελειού στη Νορβηγία Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ αποκάλεσε "μέντορά του", καταδίκασε τις αιματηρές επιθέσεις στη Νορβηγία, τις οποίες χαρακτηρίζει "πραγματικά διαβολικές", αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στους Τάιμς, ο Πολ Ρέι παραδέχεται μεν ότι μπορεί να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Μπρέιβικ, αλλά τονίζει ότι "αυτό που έκανε ήταν πραγματικά διαβολικό. Δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο για να υλοποιήσω τα ιδανικά μου".

Ο 35χρονος Ρέι, πρώην μέλος του ακροδεξιού κινήματος English Defence League (EDL), είναι αρχηγός της οργάνωσης των "Ναϊτών Ιπποτών", η οποία είναι εμπνευσμένη από τις εκστρατείες των σταυροφόρων το Μεσαίωνα κατά του Ισλάμ, ενώ έχει ιστολόγιο στο οποίο γράφει ως Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, όπως αναφέρεται στο 1.500 σελίδων μανιφέστο του Μπρέιβικ που δημοσίευσε στο διαδίκτυο πριν προβεί στις αποτρόπαιες πράξεις του.

Ο Ρέι εγκατέλειψε τη Βρετανία για τη Μάλτα το 2008 μετά τη σύλληψή του για υποκίνηση φυλετικού μίσους μέσω του blog του.