Με  ερώτηση του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά διευκρινήσεις σχετικά με το Π.Δ. “Χαρακτηρισμός της Περιοχής Λευκά όρη και Παράκτια Ζώνη ως Εθνικό Πάρκο” .

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στις 22 Ιουλίου 2016 αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος: «Χαρακτηρισμός της Περιοχής Λευκά όρη και Παράκτια Ζώνη ως Εθνικό Πάρκο καθορισμός ζωνών προστασίας και χρήσεων, όρων και περιορισμών», του οποίου καταληκτική ημερομηνία ήταν η 22α  Αυγούστου.

Μεταξύ άλλων, στις παρατηρήσεις επισημάνθηκαν από ειδικούς ορισμένα θέματα και συγκεκριμένα:
Για το άρθρο 03 – Χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί-όπως είναι γνωστό η Κεντρική Υπηρεσία σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ και την τοπική Δνση Δασών “περπατούν” πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο για αξιολόγηση φυσικών πληθυσμών αρωματικών φυτών στα Λευκά Όρη, με σκοπό την συλλογή τους ανάλογα με τις συνθήκες προστασίας και ανάπτυξης τους, και για εμπορικούς σκοπούς, όπως με σχετική Δασική Απαγορευτική Διάταξη  επιτρέπεται και με τον εν λόγω ΠΔ ανατρέπεται ο παραπάνω σχεδιασμός που ήδη έχει κοστίσει περίπου 150.000 Ευρώ.

Η λογική μόνο της ιδιοκατανάλωσης αρωματικών φυτών, ενέργειας, λαδιού τυριού κλπ συγκροτούν μια φοβική κοινωνία που φοβάται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κανόνες και κοινωνική ωφέλεια.

Για το άρθρο 4-Φορέας Διαχείρισης- Η σύνθεση του ΔΣ του Φορέα Δ του Ε. Π. Λ.Ορέων, δεν μπορεί να μην προβλέπει στην πρωτογενή σύνθεση του την Δνση Δασών Χανίων, αυτοτελώς δια του εκάστοτε διευθυντή δασών, αυτό είναι απαραίτητο αφού το αντικείμενο προστασίας και ανάδειξης είναι ένα κατά βάση χερσαίο οικοσύστημα, κυρίως υπαγόμενο στις περί προστασίας διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Επειδή η Περιοχή των Λευκών Ορέων τεκμηριωμένα αποτελείται από ένα πλήθος στοιχείων με μοναδικά χαρακτηριστικά το καθένα, σχηματίζοντας συνολικά μία περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους και μεγάλης οικολογικής αξίας, τα δε στοιχεία της βιοποικιλότητάς του, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του θέση το καθιστούν μοναδικό για πολλούς λόγους και επειδή είναι γνωστά τα προβλήματα θεσμοποιήσης  και χρηματοδότησης και  των Φορέων διαχείρισης όπως και αυτού των Λευκών Ορέων.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί,

Ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις των πολιτών και των φορέων που συμμετείχαν  στη εν λόγω δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση;

Θα  δεσμεύσει το ΠΔ, τα εν εξελίξει θεματικά χωροταξικά, τουρισμού, ΑΠΕ κλπ;

Προτίθεστε να θέσετε υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου το σχέδιο Π.Δ πριν το στείλετε για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Θα υπάρχουν στο μέλλον και κάτω από ποιο νομοθετικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο οι ΦΔ που θεσπίστηκαν με τον ν. 2742/99;
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπογραφή του ΠΔ, αναγκαίας συνθήκης τόσο για την Λειτουργία του Εθνικού Πάρκου όσο και για την καταξίωση του από διεθνείς Οργανισμούς (Unesco,CoE);  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook